Det civila samhället är unikt


I fredags replikerade Carin Jämtin (S) på ett inlägg från Kristdemokraterna. Carins svar synes mig väl formulerat och motiverat. Hon vänder sig emot den borgerliga synen att nästan allt går att lösa med hjälp av skattesänkningar.

Carin framhåller betydelsen av civilsamhället och det frivilliga och ideella engagemang/arbete som så många människor utför. Carin skriver …

Det som är unikt för det civila samhället är att det varken är offentligt eller styrt av vinstintressen. Det civila samhället drivs helt enkelt av idéer och ett stort mått av idealism hos dem som är verksamma där. Syftet är inte att tjäna så mycket pengar som möjligt utan att, utifrån just den organisationens idé och inom den verksamhet som bedrivs, skapa ett bättre samhälle.

Socialdemokraterna har tre förslag till hur det allmänna kan stödja de ideellt arbetande organisationerna:

 1. Sluta tro på att den ideella sektorn är som ett vinstdrivande företag.
 2. Säkerställ att föreningslivet får långsiktiga och stabila spelregler.
 3. Förbättra förutsättningarna för föreningslivet och dess verksamhet.

Det finns all anledning att fundera över hur samhället kan stödja föreningslivet. Det handlar inte enbart om att underlätta människors generositet medelst skatteavdrag. Det handlar om de grundläggande förutsättningarna för föreningslivets verksamhet. Utan ideellt arbete och engagemang finns heller inget föreningsliv.

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 13 januari, 2014, in Politiska funderingar and tagged , , . Bookmark the permalink. 7 kommentarer.

 1. ”den borgerliga synen att nästan allt går att lösa med hjälp av skattesänkningar.”

  En ren lögn.Om Carin sagt detta bör hon nog lära sig att argumentera bättre … mycket trist att se den här sortens dåliga politiska uttalanden, under isen helt.

 2. Men det är ju så Bostadsbristen löstes ex. genom att ge skattefördelar för den som ägde bostad därmed menade man att omsättningen av bostäder skulle ge fler möjlighet till bostad.
  Vi ser i fall efter fall hur skattesänkningar är Moderaternas taktik istället för att verkligen angripa ett problem med vettig åtgärder.

  Så visst ligger det mycket i att Moderaternas enda politik är skattesänkningar.
  det måste även du Disenfeldt inse. Är väl inget att hymla om.

 3. Vill nog egentligen hålla med dig Disenfeldt denna gång.

  Moderaterna har haft skattesänkningar som svaga grupper fått betala priset för som den viktigaste politiken , man kan säga man lockat till sig de starka grupperna för att förtrycka de svaga.

  Sossarna kan man säga har haft precis den motsatta politiken, stärka vårt gemensamma genom skattehöjningar och samtidigt värnat svaga grupper, detta samtidigt som man fått starka grupper med sig som även de visat solidaritet.

  Idag ser vi en politisk kamp mellan arbetsgivare, arbetstagare på så sätt att
  alliansen eller höger de vill tala om sysselsättning men strunta i arbetslösheten ja t.o.m bidra så arbetslösheten är hög så arbetsgivarna därmed erhåller konkurens om jobbet och därmed sänker löner. Kort sagt högern vill inga ”flaskhalsar” ska uppstå för arbetsgivarna så lönestegering sker.

  Sossarna och Lo-Facken. anser arbetslösheten är viktigast. detta genom att
  försöka hålla låg arbetslöshet men även så inte inflationen stiger. Man vill även de sociala skydden ska vara goda . Detta skapar ett jämlikare samhälle och ger samhället mera harmoni. man vill även ha en god och gemensam offentlig service som slöts av oss själva där vinsterna återgår till oss själva.

  Högern vill norpa detta och skapa privatisering och segregering.

  Väljarna har därmed i princip två block välja på den mera förtryckande mot svaga grupper som Moderatblocket representerar

  Eller den mera godjärtade politiken som sossesidan står för.
  där jämlikhet , solidaritet, står sig högre.

  Jag föredrar det sistnämda och lär nog så göra livet ut
  att vilja svaga grupper illa anser jag är en absurd politik.
  Det absurda står helt klart hela Alliansblocket för inklusive SD.

  Tyvärr har det blivit en global trend skapa ojämlika samhällen
  där skattesänkningar och stora klyftor är en del av effekten.
  Övrigt består av minskade offentlig sektor globalt och rovdrift av Jordens
  tillgångar bl.a

  Den Svenska socialismen är unik och har hyllats globalt för dessa framgång
  Svenskarna gör alltså ett stort misstag som lämnat över det till giriga hänsynslösa
  råa kapitalister och moderata nationalekonomer som aldrig under hela sitt liv haft ett vettigt arbete.

  Faktiskt tragiskt.

  • Skattesänkningar som ger den heltidsarbetande genomsnittslöntagaren ca 2200:- mer i plånboken efter skatt varje månad. Dvs ca 26000 mer på ett år. För ett par ca 50 000 per år som ger trygghet att hantera vardagen.

   Klart och tydligt, dokumentären ”Lönesänkarna” visade med stor tydlighet den politik som socialdemokraterna medvetet förde när de regerade.

   Alliansen – Arbetslinje
   Socialdemokrater – Bidragslinje med livegna arbetare

   Ditt snack om att några partier önskar hög arbetslöshet är ju bara fånigt. Det är arbetslinje som genererar skatteintäkter och som tryggar vår gemensamma välfärd. Välfärden bygger på människors arbete, inte på deras arbetslöshet.

   Sverige är inte socialistiskt och kommer inte att bli det. Sveriges välfärdssystem är bra men inte bäst, vi har enormt höga kostnader för det som andra länder klarar mycket billigare.

   Du är tragisk i ditt svartmålande av en förljugen bild men vad är att vänta av den som uttryckt glädje över att allianspolitiker tragiskt avlidit, som anser att Reinfeldt är en diktator och som vill sätta allianspolitiker i arbetsläger.

   Du är urtypen för en politisk extremist.

 4. Det programmet lönesänkarna ville beskriva är ju den nyliberalism som skett.
  Denna nyliberalism startade första experimentet i Chile -73.
  2006 eskalerade Lönesänkarvarianten genom att Alliansen slog sönder a-kassan och sjukförsäkringen. Därmed blev arbetstagarnas ställnigen gentemot arbetsgivaren betydligt svagare.

  Istället för ett hyfsat social skydd vid arbetslöshet som höll uppe lönenivåerna så fick arbetstagarna av sin egen socialförsäkring behålla mer i plånboken och få sämre social skydd som därmed realt sänker lönerna för arbetstagarna.

  Sedan när regeringen 2008 skapade nya regler för arbetskraftsinvandring så ökades möjligheterna för medborgare utanför EU att komma till Sverige och arbeta
  även övrig invandring, högre pensionsålder, kortare studietid, samt försämrade socialförsäkringar m.m gav därmed sämre löner främst för lägre avlönade.

  Även det misserabla bostadsbyggandet bidrog till att löntagarna tvingades låna upp hela jobbskatteavdraget till bolån. En bolånebubbla på 1800 miljarder har skapats. Vilket i princip gör att bankerna har makten i Sverige och kan bolla med folket som de vill.

  Det önskad arbetskraftöverskottet d.v.s hög arbetslöshet är ett beställningsjobb från Svenskt näringsliv. och med högerregering som vill slå sönder facket och alla sociala skydd för arbetstagarna är detta med Moderaterna i makt rena drömmen.

  Görna Persson ord. Den som är satt i skuld är icke fri.
  De orden är lika sanna idag som tidigare .
  Skillnaden är att aldrig har Svenska folket i modern tid varit så skuldsatta och så
  underdåniga som idag.

  Detta stämmer väl överens även med Naomi Kleins Bok Chockdoktrinen.
  Där hon menar att katastrofkapitalismen som även högern i Sverige kör med

  Resultatet är ofta katastrofalt för vanliga människor och enormt fördelaktigt för stora företag. Politiska ledare utnyttjar brutalitet och förtryck för att krossa protester mot deras egna agendor med privatiseringar, avregleringar och skattesänkningar.

  De om detta.

  • Nja, lönesänkarna var de facto det socialdemokratiska partiet när de regerade, det är det centrala.

   Alliansen har istället sett till att de som arbetar får det betydligt bättre. Ca 2200:- mer i månaden efter skatt för genomsnittlig heltidsarbetande.

   Det är något att avundas, eller hur Bert …

   Att svenska arbetare tvingas låna beror ju just på den av socialdemokraterna förda skattepolitiken på arbete, arbetare har inte kunnat spara till något, alla marginaler har gått i skatt, månad efter månad, det har alliansen ändrat på.

   En familj med två genomsnittliga heltidsarbetande kan nu välja att lägga sina samlade jobbskatteavdragspengar i spargrisen. De kan då spara ca 50 000:- per år tillsammans, på 10 år 500 000, det är en rejäl slant när man vill lägga insats på lägenheten etc … något som skulle vara omöjligt med sovcialdemokraterna som röstat nej till allt detta.

   Vi arbetare har chans att kasta tvångströjan som socialdemokraterna krängde på oss !
   Det du Bert !

%d bloggare gillar detta: