Sverige kan göra skillnad i EU


För några dagar sedan publicerades ett gemensamt debattinlägg undertecknat av de främsta representanterna för LO, Saco, Svenskt Näringsliv och TCO. Inlägget, som är skrivet ur perspektivet minsta gemensamma nämnare, handlar om att det krävs ett starkt engagemang inför det kommande till till Europaparlamentet.

De skriver om hur det svenska medlemskapet i EU, trots problem, ändå har tjänat Sverige väl. De räknar upp de goda saker som kommit nationen till del. De är dock inte helt nöjda med det (svaga) engagemang som Sverige haft för medlemskapet.

De önskar att de som tar plats från Sverige i parlamentet ska få göra det med ett starkt mandat från väljarna. Jag antar att man med det menar ett högre valdeltagande än vad som har varit brukligt hittills. De skriver att …

På flera håll i Europa växer sig främlingsfientliga och isolationistiska krafter starka. De tar plats i såväl nationella parlament som i Europaparlamentet. Vi tror inte på deras strävan att vrida klockan tillbaka, så misstro mellan folk och resa murar mot omvärlden.

Jag delar parternas strävan om ökat engagemang för valet till Europaparlamentet. Huruvida en sådan gemensam debattartikel är rätt väg går ju att diskutera. Det är ju i grunden partierna som måste få till stånd ett ökat deltagande i debatt om den politik som ska föras i EU. Det handlar ju i grunden om samma frågor som engagerar i den nationella politiken.

Inte minst har Socialdemokraterna haft svårt att bli ledande i EU-debatten. Partiets aktiva och sympatisörer var delade i frågan om medlemskap och i frågan om svensk anslutning till den gemensamma valutan. Men samtidigt kan man inte lämna över EU-politiken till högern att föra. Politken inom EU handlar om samma frågor som de som förs i den svenska Riksdagen.

Länkar: europaportalen.seeuropaportalen.se, fackligt.eu, Arbetet, TCO-tidningeneuropaportalen.se, dagens arena, SvD

Fler som skrivit: Roger Jönsson, Martin Moberg

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 11 januari, 2014, in EU, Fackliga frågor, Politiska funderingar and tagged , , . Bookmark the permalink. 1 kommentar.

 1. Tror inte Sverige kan göra så stor skillnad i EU I Sverige har redan bankerna makten. och pengar är det som idag styr inte bara Sverige kort sagt hela världen.
  Betänk enbart att bolåneskulden för Svenska hushållen är 1800 miljarder.
  Självklart har bankerna makten när Bolåneskulden är så hög.

  Jobbskatteavdrag och övrigt av lönen går till att betala lån där banker tar ränta men utger minusränta på sparade medel.

  Läs även Olas Blogg om Skurkkapitalismen. Det är den som styr hela Världen och det bär dit det bär. http://socdemola.blogspot.se/2013/12/jag-har-last-skurkkapitalismen-av.html

  läs även :
  http://www.adlibris.com/se/bok/skurkkapitalismen-hur-bedragare-hallickar-och-maffiakungar-paverkar-varlsekonomin-9789185567553

%d bloggare gillar detta: