Om borgerligt utanförskap


Tidningen Arbetet har tagit sig före att räkna på nivån på, det så kallade, utanförskapet. Tidningen har räknat på samma sätt som när de borgerliga partierna etablerade begreppet. Vad man funnit är att nivån på ”utanförskapet” inte har brutits. Det är något högre än när den borgerliga regeringen tillträdde hösten 2006.

Det finns ett par förändringar som kan vara intressanta. Det ena är att antalet människor registrerade som  sjukskrivna (sjukpenning, sjukersättning etc) har minskat. Å andra sidan har antalet arbetslösa ökat. Dessa två förändringar tar i stort sett ut varandra.

Arbetet har pratat med TCO:s samhällspolitiska chef Roger Mörtvik, som menar att det …

… inte hänt så mycket. Finanskrisen innebar en väldigt kraftig uppgång i arbetslösheten som gjorde det svårt för många att komma in på arbetsmarknaden. Dessutom har man byggt in en rundgång i ersättningssystemen. Många har bara bytt kolumn från en sorts utanförskap till en annan.

Människor som tidigare var inne inskrivna i sjukförsäkringssystemet har i stället blivit inskrivna hos Arbetsförmedlingen eller de kommunala socialkontoren. Men det betyder inte att de kommit närmare ett arbete än innan omläggningen av politiken. Regeringen har dock själva börjat använda ett alternativt att räkna på utanförskapet – helårsekvivalenter.

Bertil Holmlund, nationalekonom, har varit kritisk till hur man definierat begreppet ”utanförskap” (både tidigare och nuvarande beräkningsgrund). Han säger …

Att mäta helårsekvivalenter i ersättningssystemen innebär att regeringen genom att göra det svårare att få a-kassa eller sjukpenning – och färre därmed får ersättning – kan minska det uppmätta utanförskapet, utan att sysselsättningen ökar.

Det som ändå är konstant är regeringens misslyckande med sin arbetsmarknadspolitik. Arbetslösheten, särskilt den långvariga, har ökat under tid i Rosenbad. Vackra omskrivningar och överslätande uttalanden kan inte förändra detta.

Länkar: ArbetetArbetetArbetetArbetet, Tidningen Vision, Aftonbladet ledare

Fler som skrivit: Monica Green, Martin Moberg, Martin Moberg

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 11 januari, 2014, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor, Politiska funderingar, Socialförsäkringsfrågor och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 11 kommentarer.

 1. Faktum är att begreppet Utanförskap inte fanns före 2006.
  Det ordet hittades på av Alliansen.

  Bland sjuka så finns 16000 som man inte ens vet var de tagit vägen.
  Alltså är de varken arbetslösa eller i en sysselsättningsstatistik.
  Men det minskar utanförskapet.

  Att arbetslösheten ökat är inget konstigt Moderaterna vill ha en styrka av folk så dessa kan konkurera om ett jobb därmed hålls löner nere och flaskhalsar på arbetsmarknaden undvikes bättre.

  Har de dessutom inte ingått i facklig medlemskap eller annat som gör att de känner till sina rättigheter så kan man sänka deras lön än mer.
  Detta sker särsklit i gruppen arbetskraftsinvandare eller invandrare.

  Att sätta folk i sysselsättning är Moderaternas grej. Därmed kan arbetslösheten om möjligt hållas hög medan sysselsättningen samtidigt kan varav hög.
  För att hålla sysselsättning hög är :
  De viktigaste metoderna är invandring av utrikes födda, högre pensionsålder, kortare studietid, färre sjukskrivna, färre förtidspensionerade.

  Så det är viktigt upplysa om skillnaden i sysselsättning och arbetslöshetsstatistik.
  När socialförsäkringarna är söndermosade och facken utspelade.
  då är arbetslöshet ett allvarligt tillstånd.

  Detta ökar kriminalitet, sjukvårdsbehoven. Hemlösheten. o.s.v
  Idag när högern inte ens kan fixa ökat bostadsbyggande så finns risken i vårat klimat att man låter folk både svälta och frysa ihjäl i en omfattning som vi aldrig sett i Sverige
  i modern tid.

 2. ”Utanförskap”, eller namnet som SCB använder : ” Antalet helårsekvivalenter i åldrarna 20-64 som försörjdes med sociala ersättningar och bidrag ”. Antalet 2006 var 1.022.168 och senaste siffran för 2012 var 798.958, vilket betyder att ” utanförskap ” har minskat med över 200.000 helårsekvivalenter. Varken tidningen Arbete eller Socialdemokraterna har rätten att neka sanningen som officiella statistiken visar.

 3. Det finns inga borgerliga eller socialdemokratiska beräkningssätt utan SBC har fört statistiken från 1990 med helårsekvivalenter och är Sveriges enda officiella statistik över utanförskap i Sverige. Att försöka vinkla sanningen är bara en desperat försök att lura väljarna.

  • Göran Johansson

   Snacka går ju. De borgerliga partierna drev begreppet hårt inför valrörelsen 2006. De utformade en metod att beräkna storleken på utanförskapet. Tidningen har räknat på samma sätt. Kritisera regeringen som uppfinnare av utanförskapet!

 4. Citat:
  ”– Att mäta helårsekvivalenter i ersättningssystemen innebär att regeringen genom att göra det svårare att få a-kassa eller sjukpenning – och färre därmed får ersättning – kan minska det uppmätta utanförskapet, utan att sysselsättningen ökar, säger han.

  – Jag är skeptisk till hela utanförskapsexercisen. Begreppet har alltid varit diffust, oklart och innehållit inslag av dubbelräkning. Desutom har beräkningssättet förändrats över tiden, fortsätter Bertil Holmlund.

  Att färre nu är sjukskrivna och förtidspensionerade innebär, enligt honom, inte att alla dessa står närmare arbetsmarknaden.

  – Bara för att man utförsäkrats från sjukförsäkringen behöver det inte betyda att man har lättare att få ett jobb, säger Bertil Holmlund.”

  http://arbetet.se/2014/01/10/utanforskapet-lika-stort-som-2006/

 5. ” Snacka går ju ”, ja visst det har politikerna gjort alltid ! Även fixerat siffrorna med olika metoder tex. arbetslösheten 2006. Kan någon lita på att arbetslösheten var 6.1 procent sep. 2006 när man läser tidningarna från den tiden ?

  http://www.expressen.se/1.416233

  • Göran Johansson

   SCB:s borde vara de tillförlitligaste trots allt.

  • Vem som helst kan väl med egna ögon se att Samhället är på väg åt
   allt större klyftor. Att det sker med bluffmetoder behöver man inte vara en Einstein för att begripa.

   Läser man Naomi Kleins bok menar hon att regeringar världen över utnyttjar naturkatastrofer, ekonomiska kriser och krig för att driva igenom radikal politik för den fria marknaden.

   Detta kallar hon för ”Katastrofkapitalism”. Resultatet är ofta katastrofalt för vanliga människor och enormt fördelaktigt för stora företag. Politiska ledare utnyttjar brutalitet och förtryck för att krossa protester mot deras egna agendor med privatiseringar, avregleringar och skattesänkningar.
   Känns rätt väl igen med den politik Reinfeldt genomför.

 6. 6.1% arbetslöshet kan nog stämma sep 06 , och ca 9.5% arbetslöshet juni 2005 (icke säsongsrensad

  9.5% under förra S-regeringen i goda ekonomiska tider och med 200 000 fler förtidspensionärer… OUCH !!!

  http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Arbetsmarknad/Arbetsloshet/Arbetsloshet/

%d bloggare gillar detta: