(S) + (VP) = sant?


Igår presenterade Dagens Industri en matematisk sammanställning som visar att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har ett nära sakpolitiskt samarbete i Riksdagen. Det finns knappast någon större anledning att betvivla dessa siffror.

Det tidningen gjorde var sedan att ställa siffrorna emot det officiella (S)-märkta språkbruket i diskussionen om regeringsbildande. (S) har ju framhållit Miljöpartiet som en naturlig kommande regeringspart men har hållit (VP) på något mer armslångt avstånd i frågan. Vänsterpartiet framhåller i sina officiella kommentarer att de ser sig själva som en naturlig tredje part i en kommande röd-grön regering.

Socialdemokraterna, för sin del, vill hålla fler dörrar öppna i sin strävan att inte skrämma bort potentiella väljare. Erfarenheten från valet 2010 visade på att den nära valsamverkan som skedde då skrämde bort väljare.

Vänsterpartiets ledning har nog, trots starka uttalanden, förstått att även de måste hålla fler dörrar öppna för att kunna vara regeringsfähiga. I den kommande kongressen vill man undvika allt får mycket av detaljrika beslut som hårt binder partiledningen i en eventuell förhandling om regeringsmedverkan.

Socialdemokraterna kommer nog, oavsett kongressbeslut, inte på något sätt binda upp sig för regeringsmedverkan med Vänsterpartiet i förtid. De röd-gröna partierna kommer att genomföra egna valrörelser med sina egna valprogram. Valresultatet kommer att avgöra tyngden i en eventuellt kommande ny regering.

Länkar: di.se, di.se, di.se, SVT, SvD, dn.se, SvD

Fler som skrivit: Ola Möller, Kaj Raving

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 10 januari, 2014, i Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för (S) + (VP) = sant?.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: