Om att minska på statlig förvaltning


I en intervju i SVT meddelar socialdemokraternas finanspolitiska talesperson Magdalena Andersson att (S) vill spara pengar i statlig förvaltning. Partiet har tagit intryck av ett arbetssätt som den (S)-ledda regeringen i Danmark använder. En ”expertenhet” under finansdepartementet som ska göra omfattande budgetgenomlysningar av de största myndigheterna.

Förhoppningen är att hitta 12 miljarder som därmed kan användas för angelägna reformer. Eftersom reformutrymmet är högst begränsat de kommande åren är detta en metod att skapa utrymme för sådant man vill göra.

Hä gå int!

Anna Kinberg Batra kritiserar i inslaget Socialdemokraternas utspel för att vara dåligt underbyggt och näst intill omdömeslöst.

I ärlighetens namn ska det väl ändå sägas att det brukar det vara lättare för partier i opposition att förespråka möjligheten av besparingar i statlig (eller annan) förvaltning. Samtidigt brukar majoriteten efter en tids regerande finna det omvänt svårt att göra sådana besparingar (eller effektiviseringar).

Men det är klart att statens medel ska användas på ett klokt och rationellt sätt. Jag tror alla partier säger sig stå för att inte använda mer medel än nödvändigt till onödig administration. Det är kanske möjligt att finna så stora medel som man hoppas.

Länkar: SVT, di.se

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 10 januari, 2014, in Politiska funderingar and tagged , , , . Bookmark the permalink. 6 kommentarer.

 1. Om man ska spara 12 miljarder och vi utgår från ditt eget partis modell som inför valet 2010 satte en prislapp på ca 1 miljon per anställd inom det offentliga när alla kostnader räknats in betyder det alltså att ca 12000 sparkas ut från det offentliga av ditt parti.

  Men dessa 12000 kommer ju att belasta det offentliga i form av ökade kostnader för arbetslöshet.

  Om vi ansätter att en arbetslös totalt sett kostar det offentliga låt säga 250000 per år totalt så får vi alltså en faktor 0.75.

  Dvs ditt parti ska kicka ut 16 000 människor från det offentliga till arbetslöshet. Det är en rejäl start !

  Vad ska man använda de 12 miljarderna till ?
  Är det för att öka ersättningsnivå för de arbetslösa en smula ?

  Då var det vallöftet satt då !

  • Göran Johansson

   Jag är faktiskt tveksam till att det går att spara så mycket. Om det skulle gå att spara så mycket finns det många goda reformer att använda medlen till. Exempelvis arbetsmarknadspolitik och, varför inte, bättre a-kassa.

 2. Göran :

  Så du menar att socialdemokraternas finanspolitiska talesperson Magdalena Andersson barar snackar ogrundat strunt då ?

  Då kanske det är dags att skaffa en mer kompetent finanspolitisk talesperson inom partiet ?

  • Göran Johansson

   Jag har för mig att alliansen innan regeringstillträde menade att det skulle finnas stora besparingar att göra i statlig förvaltning.

   Magdalena Andersson blir en alldeles förträfflig finansminister. Minst i samma klass som Hr. Borg.

 3. Göran – Du svarade inte på min fråga. Är det bra att en politiker med hennes ambitioner uttalar sig som hon om det bara är tomt prat ?

  Att nå upp till Borgs nivå, det tror jag inte, Borg är ju överlägsen de flesta i Europa om man tittar på hur andra finansministrar agerat .

  Nu gällde frågan dock inte Borg eller andra utan just hur Magdalena Andersson uttalar sig.
  Du anser ju själv att hon är ute och cyklar att döma av vad du skrivit i ditt inlägg ovan.

  Försöker hon vara populistisk ?

  • Göran Johansson

   Jag är övertygad om hennes ambition om att göra besparingar. Det är varje finansministers ansvar. Min invändning är att uppgiften är svårare än vad artikeln ger sken av.

%d bloggare gillar detta: