Kungen åker till Eidsvoll


Firar ej nationaldag

Tänka sig – igår meddelade det svenska hovet att kungaparet kommer att delta i firandet av den norska grundlagen i Eidsvoll den 17 maj. För att inte helt chikanera den stackars svenske kungen meddelar hovet att …

Kungen besöker inte andra länder för att medverka i deras nationaldagsfirande så han åker på kvällen till det här särskilda arrangemanget.

Jag vet inte hur man fått kungen att ändra sig. Jag förmodar att den svenska regeringen fått tala varsamt med kungen gällande firandet. För det är klart att det skulle ha varit genant för Sverige att inte statschefen varit på plats. Det handlar trots allt om en viktig och betydelsefull del av norsk historia. Den har dessutom nära koppling till den danska och svenska historien.

Kungens något klumpiga hanterande av denna fråga visar på det gammalmodiga med monarkin. Det vore bättre att Sveriges statschef utsågs som resultat av allmänna och fria val.

Länkar: SVT, Ekot, SvD, di.se, dn.se, SvD, SvD, Aftonbladet kultur

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 10 januari, 2014, i Republik och märkt , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Kungen åker till Eidsvoll.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: