Om att ta politiken på allvar


Marcus Priftis skriver i ett inlägg på dagens arena om betydelsen om att ta politiken på allvar och om att tydliggöra värderingsskillnader mellan partier och politiker. Han uppmanar till att:

  1. Våga stå för något.
    Visioner och ideal är viktiga. Marcus skriver att poängen med den parlamentariska demokratin är att politiker representerar olika sätt att ordna samhället på och att väljarna röstar på det de tycker bäst om.
  2. Sluta vara så goda vänner.
    Lojaliteten ska ligga mer hos de som valt politikerna än hos kollegerna i den valda församlingen.
  3. Vägra ta över Sverigedemokraternas verklighetsbeskrivning.
    Det finns ingen anledning till att bli en sämre kopia av Jimmie Åkesson eller att spela på (mer eller mindre) rasistiska argument för kortsiktig vinning i opinionen.

Det har blivit väldigt trångt i den politiska mittfåran. Nästan alla partier trängs där. Budskapen blir allt mer utslätade med ibland nästa samma värdeord som man säljer in. Politiken mår bra av olika idéer och angreppssätt. Det är sådant som utvecklar idéer och verktyg att förbättra den samtid som politiken lever i.

Genom att bättre tydliggöra skillnader och värderingar ökar politikens betydelse. Marcus skriver att …

Nyckeln till att bekämpa Sverigedemokraterna är inte att vara den som högst skriker att man gillar olika. Nyckeln är att se politiken som något djupare än en personlig karriär, och som något mer betydelsefullt än ett spel med väljargrupper som flyttas runt på ett bräde och blå och röda staplar i ett diagram.

Det ligger väldigt mycket i det. Allt för mycket av taktiserande gör politiken ängslig och allt mer likriktad.

Katrine Kielos skriver i Aftonbladet om att Socialdemokraterna måste bli mer än regeringsdugliga – de måste bli reformdugliga. Katrine skriver att …

Socialdemokratin måste hitta tillbaka till sin grund: ”att göra människans liv större”.

Länkar: dagens arena, SvD, Ekot, Aftonbladet ledare, Aftonbladet ledare, SVT Debatt

Fler som skrivit: Martin Moberg

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 8 januari, 2014, in Politiska funderingar and tagged , , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Om att ta politiken på allvar.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: