Regeringen får underkänt


I ett gemensamt debattinlägg ger Gudrun Schyman (FI) och Per Bolund (MP) regeringen underkänt. De konstaterar att inkomstskillnanderna mellan kvinnor och män har ökat under den borgerliga regeringens tid vid makten. Det är regeringens skattepolitik kombinerat med andra frågor som gett denna utveckling. Gudrun och Per skriver …

De ökade inkomstklyftorna mellan kvinnor och män är ett resultat av alliansregeringens politik. De jobbskatteavdrag regeringen genomfört gynnar tydligt män mer än kvinnor. Neddragningar av vård och välfärd gör att allt fler kvinnor får ta ett större ansvar för att vårda anhöriga. Regeringen har infört vårdnadsbidrag och tagit bort Försäkringskassans uppdrag att främja ett jämställt uttag av föräldraförsäkringen. Det är aktiva och medvetna beslut som leder till att kvinnor fortsätter att ta det största ansvaret för hem och barn och halkar efter ekonomiskt.

Utan tvivel har de rätt i att jobbskatteavdragen framför allt har gynnat de med de högsta inkomsterna. Eftersom män som genomsnitt har högre inkomster har de förstås fått behålla mer med sänkta skatter. Till detta kommer att riksdagen tagit bort kravet på årliga lönegranskningar för att få bort oskäliga löneskillnader mellan kvinnors och mäns löner.

Det är uppenbart att lönerna (för både kvinnor och män) är lägre i kvinnodominerade branscher. En viktig anledning till kvinnors lägre löner är att de tar huvudansvar för barnen. De är föräldralediga i högre grad än papporna.

Det är som Gudrun och Per säger. Det behövs en annan politik för att komma till ett mer jämställt samhälle.

Länkar: DN Debatt, Ekot, SvD, SVT, SVT

Fler som skrivit: Ola Möller, Ylva Johansson, Sonja Hallsten

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 7 januari, 2014, i Jämställdhet, Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Regeringen får underkänt.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: