En attack på det fria ordet


Jag har uppmärksammat att chefredaktören för Eskilstuna-Kuriren har misshandlats i samband med ett restaurangbesök. Misshandeln kan ha beröring med tidningens bevakning av och rapportering om organiserad brottslighet i Eskilstuna.

Det är bra att Eskilstuna-Kuriren bevakar och skriver om organiserad brottslighet. Det är vidare väldigt viktigt att en tidning och dess medarbetare kan göra detta utan risk för att drabbas av hot och våld. Jan Helin, chefredaktör för Aftonbladet, skriver i en reflektion att …

Enligt författningsskyddet är det Säpos uppgift att motverka brott som riktar sig mot journalister i deras yrkesutövning. Branschorganisationen Utgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter har vid flera tillfällen under hösten krävt ett möte med säpochefen Anders Thornberg för att få klarlagt hur Säpo jobbar med hot mot journalister i allmänhet, men på förekommen anledning hot mot lokaltidningar i synnerhet.

Jag utgår ifrån att tidningsbranschen får till stånd ett möte med den organisation som ska verka för tryggare förutsättningar för det journalistiska arbetet. I en öppen demokrati är det journalistiska arbetet grundläggande för att bevaka och granska företeelser som kan skada det öppna samhälla vi vill ha.

Jag hoppas att Eskilstuna-Kuriren fortsätter att granska den organiserade brottsligheten och att de stärks i sitt arbete efter det som skett.

Länkar: E-K, E-K, Jan Helin, Aftonbladet, Thomas Mattsson, Expressen, SVT, dn.se, vlt

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 5 januari, 2014, in Politiska funderingar and tagged , . Bookmark the permalink. 7 kommentarer.

 1. Glöm inte Högerns drömpolitik:
  När Sveriges ledande välfärdsforskare studerade följderna av de senaste 20 årens ­privatiseringspolitik kom man fram till att vare sig kvaliteten eller effektiviteten ökat av konkurrensen.

 2. ”Jag utgår ifrån att tidningsbranschen får till stånd ett möte med den organisation som ska verka för tryggare förutsättningar för det journalistiska arbetet. ”

  Det värsta som kan ske och håller på ske är om några fåtal storföretag äger både televisionen och media.

  Då kommer inte undersökande journalistik fram.
  Vi ser redan nu hur ex: Expressen , Aftonbladet har blivit enbart en dockussåpafars.
  Man matar läsarna med vardagsgrjer som sker bland kungahusbarnen.
  Eller skådespelare, och idrottsstjärnor .
  Mycket av övrigt forskande journalistik bryr man sig inte om.
  Utan det är billig journalistik som ger höga försäljningssiffror till små omkostnader som man ägnar sig åt.

  • Göran Johansson

   Tja … nu förenklar du faktiskt. Det förekommer också bra journalistik bredvid det där du skriver om.

 3. Alltför länge har våra ansvariga politiker varit alltför undfallande mot den organiserade brottsligheten. Ännu värre blir det med ROT och RUT där de kriminella gängen i vissa fall styr i bakgrunden och nu även kan berika sig på skattebetalarnas bekostnad.

 4. Svar till Göran: Visst förekommer bra journalistik.
  Men inte nödvändigtvis i Expressen eller Aftonbladet det folk läser
  kanske mest.

  Jag anar en fara!
  EX: Aftonbladet är inte längre en arbetartidning.
  utan ägs av den norska mediekoncernen Schibsted med 91 procent av aktierna,
  Medan LO endast har 9%

  En undersökning från 2013 genomförd av SOM-institutet visar att endast en av fem tillfrågade svenskar har förtroende för Aftonbladet samt att 38% har lågt förtroende för tidningen

  VF Västebottens folkblad var även den en socialdemokratisk tidning utkom 1917,
  Västerbottens-Kuriren är en svensk frisinnad liberal dagstidning

  VF köptes upp under 2000 talet av just VK och vad blev det då.
  Ja nån socialdemokratisk tidning är det inte anser jag.

  Pengar styr och media blir privatägt och mer och mer nyliberalt.

 5. Det är ju faktiskt inte ens klarlagt att han har blivit nerslagen. Hittills har polisen inte några vittnen till händelsen och dessutom har han tydligen mycket lindriga skador.

  I det tillstånd han befann sig är det därför inte osannolikt att han kan han ha ramlat och på så vis ha slagit sig, men det är klart att det i så fall vore genant för en chefredaktör som med pondus ska granska makten och den organiserade brottsligheten att behöva medge.

  Jag påstår inte att det är så, men under omständigheterna går det inte att utesluta.

 6. Lars Flemström

  Det är större risk att bli misshandlad av en journalist än att en journalist blir misshandlad. Två personer som fått sina liv förstörda av journalister är Sven-Otto Littorin, m, och Håkan Juholt, s. ”Författningsskyddet” ska kanske ingripa mot journalistisk som hotar demokratin? Den vanliga polisen ska bekämpa brott, som riktas mot journalister och alla andra. Den organiserad brottslighet ska självfallet inte bestämma vad som skrivs om de själva i tidningar. Men det torde dock vara vanligare att poliser hotas och misshandas för att avskräcka dem från att bekämpa den typen av brottslighet. Får hotade poliser hjälp av ”författningsskyddet”? Svenska journalister löper faktiskt väldigt små risker och tar väldigt små risker i Sverige, jämfört med utländska kollegor i sina länder. När media ropar på ”författningsskyddet” så handlar det om något annat än att försvara konstitutionen och demokratin. För det verkliga hotet mot den demokratisa institutionen är när ministrar och partiledare tvingas avgå på grund av mediadrev.

%d bloggare gillar detta: