Om det fria skolvalet


Blundar för problemen

Anders Lindberg skriver i en ledarartikel om problemen med det fria skolvalet. Anders skriver att Skolverket menar att det fria skolvalet är starkt bidragande till problemen i den svenska skolan.

Den svenska skola som en gång i tiden ansågs som något av ett föredöme för de resultat man visade har fallit kraftigt i resultat jämfört med OECD-länderna. Anders skriver att …

Det fria skolvalet infördes av Carl Bildt och Beatrice Ask 1992. Det har sedan dess blivit en helig ko, något som inte får ­röras eller ifrågasättas. Det håller inte längre, vi måste våga prata om problemen, även om det är svårt att se några enkla lös­ningar och en återgång till det gamla ­systemet inte är aktuell.

Men vi bygger inget bra samhälle ­genom att bara välja bort varandra.

Det ligger mycket i det som Anders säger. Om vi verkligen vill komma till grunden med skolans problem gäller det att lyfta på alla stenar. Problemet är inte primärt att vi har vinstdrivande skolor i Sverige. Det handlar om att skolorna har blivit allt mer uppdelade mellan ”högpresterande” och ”lågpresterande” elever.

Vägen framåt går förmodligen inte genom en ren återställare. Men frågan om det fria skolvalet och dess konsekvenser måste kunna diskuteras. Som Anders säger det – vi kan inte enbart välja bort varandra!

Annonser

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 3 januari, 2014, i Politiska funderingar, Utbildningspolitik och märkt , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Om det fria skolvalet.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: