Allt är väl i konungariket Sverige


Allt är väl

På nyårsaftonen publicerade Svenska Dagbladet ett debattinlägg undertecknat av Fredrik Reinfeldt. I det meddelar han att han kommer att söka svenska folkets stöd för att fortsätta den politik som regeringen genomfört.

Enligt statsministern har denna politik, i internationell jämförelse, varit nästan osannolikt framgångsrik. Sverige står därmed ovanligt starkt jämfört med andra länder. Därmed menas väl jämförelsevis med några länder utmed Medelhavet. Han ställer all denna lycka mot …

… Alternativet är att vi sluter oss inåt och förlitar oss på en politisk retorik som lovar allt till alla, men aldrig förklarar hur det ska ske. Vilken väg är bäst för Sverige? För mig är svaret enkelt.

Statsministerns inlägg synes ägnat att meddela att allt är gott i Sverige. Det verkar mest som ett försök att spela på det egna förtroendet som person. Det har säkert varit en taktik som fungerat när Socialdemokraterna som största oppositionsparti försvagats av interna problem. I en situation där (S) har en förhållandevis stark ledning och där man som parti har presenterat ett stort antal politiska initiativ faller Fredriks inlägg platt till marken.

Fredrik försöker inte ens att gå i polemik i enskilda sakfrågor. Det enda han gör är att svartmåla en outtalad opposition och upprepa det vanliga mantrat att de inte har svar på de politiska utmaningarna. Mycket tyder på att det är på detta sätt som den borgerliga regeringen kommer att bedriva sin valrörelse. Risken är att det blir som Åsa Petersen skriver i ett inlägg. Åsas …

… nyårsvädjan till Alliansen (och så klart även till Socialdemokraterna) är därför att sluta triangulera så förbaskat. Att i stället synliggöra skillnaderna mellan höger och vänster i politiken.

Så att väljarna har anledning att tro på politikens förändrande kraft och inte blir mottagliga för Sverigedemokraternas antietablissemang-retorik. Så att politik, inte populism, får känneteckna valrörelsen 2014.

Jag instämmer i Åsas vädjan.

Länkar: SvD, SVT, SVT, SVT, Aftonbladet debatt, Aftonbladet debatt

Fler som skrivit: Martin Moberg, Johan Westerholm, Roger Jönsson, Peter Högberg, Kent Persson

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 2 januari, 2014, in Politiska funderingar and tagged , , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Allt är väl i konungariket Sverige.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: