Stabilt opinionsläge


Det är jobbigt!

Ekot rapporterar att den sammanställning som Novus gjort av opinionsläget visar på röd-grön majoritet (50.5 % mot 38.8 %). Socialdemokraterna och Miljöpartiet är tillsammans större än de fyra regeringspartierna tillsammans. Detta blir än tydligare om man skulle undanta Kristdemokraterna som i sammanställningen får mindre än 4 %.

Socialdemokraterna ligger stabilt kring 34 % med små rörelser kring den nivån. Moderaternas utveckling är tydligare genom den stadiga nedgång men gjort sedan det senaste valet. En viktig förklaring till detta är säkert att förtroendet för Fredrik Reinfeldt har minskat samtidigt som förtroendet för Stefan Löfven har ökat kraftigt.

Enligt Aftonbladet är förtroendet för Stefan nästan lika stort som det för Fredrik. Fortsätter trenderna åt samma håll som hittills så kommer Stefan, i opinionens ögon, äga det större förtroendet av de två. Det skulle i så fall kunna tyda på en kommande valseger i september nästa år.

Det är tydligt att socialdemokraternas kritik av skattesänkningar verkar ha träffat rätt. Den borgerliga regeringen har att ta ansvar för att den svenska skolan uppvisar allt sämre resultat, för bristande resurser i offentlig sektor och en misslyckad arbetsmarknadspolitik.

Det är därför viktigt att (S) fortsätter visa på alternativen i politiken och vågar diskutera hur en bättre välfärd ska finansieras.

Länkar: Aftonbladet, SvD, SVT, SVT, di.se, dn.se, SvD, Ekot, di.se, dn.se, Ekot

Fler som skrivit: Martin Moberg, Peter Högberg, Peter Högberg, Sjätte mannen, Kent Persson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 27 december, 2013, i Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Stabilt opinionsläge.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: