Partipolitiskt taktiserande och symbolhandlande


För några dagar sedan skrev företrädare för fackföreningar och industri ett debattinlägg om behovet av tillsättandet av en faktabaserad energikommission.

Bakgrunden till parternas önskan ligger i den strukturomvandling av den svenska energiproduktionen vi står inför. Vidare får Sverige en stor del av exportinkomsterna från energikrävande produktion. Det är därför lätt att förstå varför dessa företrädare är oroliga över vilken väg energiproduktionen ska ta i Sverige.

Samtidigt har de politiska partierna haft svårt att komma till en samsyn i frågan. Socialdemokraterna har föreslagit regeringen att sätta sig i samspråk med övriga partier. Denna invit har ständigt avvisats av de fyra regeringspartierna. Det beror förmodligen på att det krävt stor möda och ansträngning för de fyra att hitta en gemensam politik. Det är klart att man då inte vill släppa in fler synpunkter.

Jag delar synen att det finns behov av bildandet av en energikommission. Som sägs i debattinlägget …

Den långsiktiga energiförsörjningen är alltför viktig för att offras i något storskaligt experiment, eller beslut baserade på önsketänkande. Då riskerar vi att ställas inför en situation där den blir ett problem eller en nackdel för Sverige. El ska även i framtiden vara en möjliggörare för Sverige.

Länkar: DN DebattDN Debatt, Östnytt, SVT

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 23 december, 2013, i Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Partipolitiskt taktiserande och symbolhandlande.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: