En för alla – alla för en


En förhoppning om valvinst

De borgerliga partierna har valt att hålla hårt fast vid den formel som gett dem regeringsmakten två val å rad. Men det är en formel med stora risker med tanke på det opinionsmässiga läge som två av regeringens pusselbitar drabbats av.

Både Centerpartiet och Kristdemokraterna har under en längre tid ägnat sig åt en Riksdagens lindans. I en stor mängd av opinionsundersökningar har partierna hamnat under riksdagsspärren om 4 %. Det räcker att ett av dessa partier inte kommer in i riksdagens varma kammare för att säkerställa en valförlust för alliansen.

Svenska Dagbladet skrev för några dagar sedan förhoppningsfullt att stödröster för (KD) och (C) kan rädda den borgerliga regeringen. Tidningen har låtit Sifo fråga 4.750 personer om de är beredda att stödrösta på något av partierna (C) eller (KD) om de riskerar att inte komma in i Riksdagen. De flesta (66 %) svarade nej på den frågan.

Bland borgerliga väljare kan dock drygt 40 % tänka sig att göra det offret. De flesta skulle  välja Centerpartiet i ett sådant val. Det styrker väl mångas uppfattning om att Centerpartiet har störst möjlighet att få tillräckligt antal röster för att komma in i Riksdagen. Men det är ändå som Jenny Madestam, statsvetare vid Stockholms universitet, uttrycker det …

Allmänborgerliga väljare inser ju att de kan behöva stödrösta om de vill ha kvar en borgerlig regering. Men det finns en massa spännande dilemman för väljarna här. Om bägge ligger nära spärren – vem ska få hjälp? Om ett parti ligger en liten bit över spärren och det andra en bit under är det partiet med de lägre siffrorna som kommer att få stödet.

Moderaterna kommer att behöva lämna ganska mycket spelrum över till Centern och Kristdemokraterna för att de ska profilera sina frågor i valrörelsen. Det ska bli spännande att se hur alliansens gemensamma valprogram kommer att se ut. Jag kan ju gissa att det kommer att bli tillräckligt otydligt för att lämna utrymme för (C) och (KD) att driva sina hjärtefrågor. Samtidigt kommer detta att urholka deras kritik över att de röd-gröna partierna inte kommer att driva ett eget gemensamt valprogram.

Min gissning är att (KD) står närmast inför att förpassas ut ur Riksdagens gemenskap. Men inget är ju säkert och det är allt för tidigt att utropa valsegrare.

Länkar: SvD, dn.se, SVT, di.se

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 23 december, 2013, i Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för En för alla – alla för en.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: