Ett arbetsmarknadspolitiskt misslyckande


Reformen är både dum och dyr

Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) konstaterar i en rapport att reformen med rabatterade sociala avgifter synes ha gett en liten effekt.

Forskarna bedömer att omkring 6.000 – 10.000 ungdomar har fått arbete genom denna reform. Samtidigt har detta (varje år) kostat statskassan 10 miljarder kronor i uteblivna intäkter.

I bästa fall har varje arbetstillfälle kostat staten 1 miljon kronor och i det dyrare 1,6 miljoner. En intressant slutsats i rapporten är att för de ungdomar som står längst ifrån arbetsmarknaden verkar inte rabatten ha haft någon effekt alls. Däremot verkar effekten för de (relativt få) som deltagit i en kvalificerad yrkesutbildning (KY) och i högre grad är sysselsatta vara större. Men då misstänker jag att det snarare faktiskt handlar om att det är deltagandet i utbildningen som varit det avgörande för att få en anställning – inget annat.

Borgerliga företrädare fortsätter att med en dåres envishet försvara denna dyra och ineffektiva reform. De menar väl att ett borttagande av rabatten kommer att innebära nästan oändliga kostnader för ungdomars möjlighet att få arbete.

Det enda som den borgerliga regeringen gjort är att föra över stora medel från staten till sådana arbetsgivare som i alla fall skulle ha anställt ungdomar. McDonalds ägare dansar hela vägen fram till banken!

Länkar: dn.se, Ekot, Aftonbladet ledare, dagens arena, SvD, Politism, dn.se, Ekot, SVT, Arbetet

Fler som skrivit: Roger Jönsson, Martin Moberg, Alliansfritt Sverige, Martin Moberg, Alliansfritt Sverige, Peter Johansson, Tobias Brännemo, Oscar Ernerot, Roger Mörtvik, Martin Moberg

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 22 december, 2013, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

 1. Målet för högern är skapa kaos tömma statskassan, skapa skattesänkningar för de välbeställda.
  förfallet syns tydligt. I skola, sjukvård, landstingen. Socialförsäkringarna , unga förtidspensioneras, i bostadsbyggandet, Infrastrukturen som Järnväg , vägar. nedläggning av fängelser o.s.v

  Vi ser det det överallt Bostadsbristen ska lösas med större Friggebodar.
  Kort sagt man tar sig för pannan.

  Det är inget misslyckande, det är en väloljad strategi för att privatisera, segregera, öka klyftorna. Gynnsamt för Storföretag och den råa kapitalismen, men en katastrof för folket.

  Jag tycker det är patetiskt att hela tiden tala om misslyckande från regeringen ,
  då Reinfeldt varje morgon vaknar och vet att förfallet fortsätter
  Se bara socialförsäkringarna som inte ens kompenseras för inflation.
  Självklart bidrar det för var dag som går att massor folk hamnar i en ohållbar ekonomisk situation.-

  Nästa steg att hjälpa dessa är att privatisera fängelser. då kan dessa haffas och användas gratis åt företag . Sedan kan desa fängelseföretag av en del av vinsten lobba för hårdare tag mot svaga grupper så fler kan haffas och berika redan rika.

  Tyvärr så illa är det men politiker håller tyst om detta.

 2. Förutom att a-kassan inte kompenseras för inflationen
  så försämras a-kassan för var dag som går.
  Penningvärdet i försäkringen urholkas varje dag.

  På detta så driver regeringen en politik så allt fler förlorar a-kassan.
  Detta genom det senaste slaget mot arbetslösa, Nämligen aktivitetsrapporterna.
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17669058.ab

  Målet att helt förstöra a-kassan är tydlig från regeringens sida.
  samma gäller sjukförsäkringen.

  Det märkliga är att folkmassan inte reagerar mot detta.
  hur kan miljontals arbetstagare godkänna att de står utan ekonomiskt skydd vid arbetslöshet. Det är för mig obegripligt.

  Man kan lägga tusentals kronor på en Bilförsäkring, Villaförsäkring.
  Men man godkänner att en borgelig regim fullkomligt plundrar sociala försäkringar som sjukförsäkring a-kassa.

  Varför har då alla en bilförsäkring, villaförsäkring. Vore det inte bättre slopa även dessa och få mer i plånboken istället .
  Om Villan Brinner eller bilen kvaddas.
  So What!

  Ja så verkar man se på saken när det gäller det viktigaste i våra liv en ekonomiskt trygghet vid sjukdom , arbetslöshet. Varför inte se på samma sätt på Bilförsäkring, Villaförsäkring o.s.v

  Inse kära läsare , ni har chansen begrunda detta och tänka efter så här vid juletid.
  Inser ni inte att denna högerregering vi har är ute för att Sabotera hela det vi gemensamt byggt upp i välfärd i offentlig sektor i sociala skydd o.s.v

  Istället tar man pengarna ger det till riskkapitalister eller till de med de högsta lönerna och största förmögenheterna.
  Den plundring som sker från Högerregering sedan 2006 är historisk, och folk ser det inte.
  VAKNA!

%d bloggare gillar detta: