Pensionera monarkin!


Dagens Nyheter har låtit opinionsinstitutet Ipsos ställa två frågor till det svenska folket (eller ca 1.100 av dem):

  1. Ska monarkin behållas eller avskaffas?
  2. Ska kungen lämna tronen till förmån för kronprinsessan?

Svaren på den första frågan antyder att allt fler vill se att monarkin avskaffas. Svaret på den andra frågan visar att en majoritet önskar att kungen ska lämna tronen så att kronprinsessan kan ta över densamma.

Svaren på frågorna antyder att förtroendet för den sittande kungen minskar. Huruvida förtroendet för monarkin som sådan skulle öka om kungen lämnade tronen i förtid får väl vara en öppen fråga. Jag hoppas på att allt fler, oavsett ett skifte på tronen eller ej, önskar se ett avskaffande av monarin.

Undersökningen visar tydligen att yngre människor i högre grad är motståndare till monarkin. Det inger ju verkligen förhoppningar inför framtiden. En utveckling där en allt större andel av befolkningen är motståndare mot monarkin borde kunna sätta fart på den politiska debatten. De partier som i partiprogram uttalar sig om monarkins avskaffande borde få litet mer råg i ryggen.

Länkar: dn.se, SvD, di.se, SVT

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 21 december, 2013, i Republik och märkt , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Pensionera monarkin!.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: