Giv oss plusjobben åter!


I ett debattinlägg från igår argumenterar Gunnar Wetterberg för att plusjobb borde återinföras som arbetsmarknadspolitisk åtgärd. Gunnar menar att denna typ av åtgärd vore mycket bättre än de många andra alternativ som finns idag. Gunnar skriver i debattinlägget att …

Verksamheterna kan dra nytta av fler händer, de som anställs får en språngbräda till den reguljära arbetsmarknaden. Det betyder i och för sig att plusjobben kan tränga undan en del andra jobb, men en klok undanträngning är bättre än en dålig utslagning. Plusjobben underlättar också kontrollen av att de som söker arbete verkligen står till arbetsmarknadens förfogande. När arbetsförmedlingen anvisade plusjobb var det en del av de sökande som inte infann sig. De kunde då avföras från stödåtgärderna. Som kontrollåtgärd är det mer effektivt än byråkratiska krav på månatlig rapportering av sökta jobb.

Den borgerliga regeringen har valt att fokusera på åtgärder där arbetsgivare ges ett generöst stöd för att ta emot långtidsarbetslösa (sysselsättningfasen/fas 3). De aktiviteter som de arbetslösa får göra kan variera från det mest meningslösa till något mer utvecklande. Har man litet tur kan man få sig beviljat att få komplettera åtgärden med en utbildningsinsats som förhoppningsvis leder till arbete.

Det synes mig mycket bättre att få utföra ett meningsfullt arbete till en riktig lön än dagens konstgjorda åtgärder.

Länkar: DN Debatt, dn.se

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 19 december, 2013, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor och märkt , , , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

 1. Enda rätta är att införa Beredskapsjobben. De jobben gav avtalsenlig lön men något lägre än på öppna marknaden. Passade bra äldre som ej hängde med i marknadens konkurerande tempo.

  Skulle idag passa utmärkt för alla som dels inte klarar konkurensen , men även håller både mentalt, och ekonomiskt på gå under av den förtryckarpolitik som idag välplanderad arbetslöshet innebär , Arbetslöshet för att pressa ner låglöner så företag kan få kort sagt gratis arbetskraft.

  Kort sagt in med beredskapsjobb det är det enda vettiga. Alla ska ha rätt både till kobb och inkomst. Om inte ska alla som inte får jobb direkt kunna få förtidspension som dessutom har vettig ersättning.

  Humanitet ska gå före ökande klyftor och rå kaoskapitalism

  Gnället som Reinfeldt håller på med Förtidspensioneringarna är ett hån.
  Förtidspensionering är humant jämfört med slaveriförtryckarvarianter som FAS-3
  samt att utförsäkra sjuka, arbetslösa.

  Det är ju ett hån mot arbetslösa när de tvingas i FAS-3 där arbetsgivaren får mer betalt för att ta emot arbetslösa än vad den som utför jobbet får.

  Det är tydligt förtryck mot människogrupp.

%d bloggare gillar detta: