Arbetaren en handelsvara vilken som helst


Lars Calmfors argumenterar i ett inlägg på DN:s ledarsida för det goda med låglönekonkurrens. Att lägre avlönade arbetare kommer till Sverige och därmed konkurrerar ut arbetstillfällen är inte mer konstigt än att svenska industrijobb försvinner till låglöneländer. Han menar vidare att denna utveckling endast skyndar på en nödvändig strukturomvandling.

Lars Calmfors ser arbetskraften som en handelsvara vilken som helst. Det finns ju debattörer som ser facklig verksamhet och regleringar som hinder för den annars fria marknadsekonomin. I tider av lågkonjunktur borde arbetsgivaren på ett smidigt sätt kunna sänka löner och förändra arbetsvillkor. I bästa fall skulle villkoren kunna förändras i händelse av bättre tider.

Fackliga organisationer bildades som en metod för arbetstagarna att stå sig starkare i diskussionen med arbetsgivarna. I Sverige ledde denna process till starka fackliga organisationer och normerande kollektivavtal. Som ett av väldigt få länder finns därför ingen lagstiftning om minimilön eller motsvarande.

Den fackliga idén bygger på att arbetstagarna inte ska konkurrera med varandra genom att anta sämre löner eller acceptera dåliga arbetsvillkor. Det är därför som fackliga organisationer, trots stora svårigheter, försöker bygga internationella organisationer för att minska lönekonkurrens mellan länder. Detta bygger på en insikt om att hjälpa varandra över gränserna för att skapa sig rimligare levnadsvillkor.

Den svenska lagregleringen av lex laval innebär förstås inskränkningar av svenska fackföreningars möjlighet att försvara kollektivavtalsenliga villkor. Det kan leda till sänkt löneläge inom hela branschen. Jag misstänker att det är det som Lars Calmfors och andra vill uppnå.

Det finns ju en syn bland borgerliga debattörer som säger att trösklarna är för höga till arbete. Därför bedriver ju den borgerliga regeringen en arbetsmarknadspolitik som syftar till att öka antalet låglönejobb.

Det är inte en väg som jag är särskilt intresserad av att gå.

Länkar: dn.se, Arbetet, SvD, SvD, Ekot, P4 Örebro

Andra som skrivit: Samuel Engblom, Opinionsverket, Peter Johansson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 19 december, 2013, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

 1. ”Att lägre avlönade arbetare kommer till Sverige och därmed konkurrerar ut arbetstillfällen är inte mer konstigt än att svenska industrijobb försvinner till låglöneländer.”

  Men är det inte ett sätt att värna människors bästa om de som kommer hit även får de avtal som finns här. Det stärker ju även viljan i deras hemländer att kämpa för mänskliga rättigheter och vettiga löner att leva på.

  ELLER !? Ska vi tillåta att alla regler lagar tas bort.
  Då kan du ju istället för ingå i arbetslinjen hålla på med en kriminell linje där du försörjer dig på avancerad kriminalitet.

  Vad är Välfärd i Calmfors värld.
  Ja ser man till Moderaterna eller Alliansen verkar välfärd vara när du har jobb en inkomst och kan betala till privata försäkringar för vård , socialt skydd o.s.v.

  De som inte av olika anledning jobbar de räknas inte i Calmfors värl in i välfärdsystemet
  de räknas i Alliansens värld som utanförskap.

  Kort sagt då återkommer vi ju till det kriminella igen som högern driver folk till.
  Är du i utanförskap menar många du inte ska ha nåt , sociala ersättningar s´menar många på högerkanten inte ska finnas.
  Därmed finns ju enbart två alternativ för dessa vara kriminell eller ta repet.

  Jag tror dock inte på det Samhälle högern och Calmfors vill skapa.
  Jag tror på regler i skolan, regler och samförstånd i arbetslivet.,
  Humanitet mot sjuka och de som ej klarar konkurensen.
  En välfärd som gäller alla. Då menar jag ALLA. noch är gemensamt finasierad.
  Fack och arbetsgivare som via balancerade förhandligar kommer överens.

  Vi får ett bra samhälle om a-kassa, sjukförsäkring, pensioner, ja t.o.m förtidspensioner är humana. Vi skulle slippa så mycket vprdkostnader, så mycket mindre kriminalitet skulle ske.
  Vi skulle få tillit till varann och vi skull umgås som de sociala varelser vi är.

  Att förtrycka och bygga upp hat som högern gör är inte vägemn till allas framgåmg det är tvärtom vägen till allas undergång.

%d bloggare gillar detta: