Har befrielsens tid kommit?


Riksbankens direktion har under en längre tid kritiserats för att inte uppfylla det uppdrag man har från lagstiftarna. Riksbanken har som uppdrag att verka för att inflationen som ett genomsnitt håller sig på en nivå om 2 %. Kritiken har både kommit utifrån som inifrån.

Tydligast i sin kritik har kanske nationalekonomen Lars E O Svensson (förutvarande vice riksbankschef) varit. Han menar att Riksbanken genom sina beslut hållit inflationen på en betydligt lägre nivå än vad lagstiftarna önskat. Därmed har ett stort antal människor i onödan hamnat i arbetslöshet.

Även LO-ekonomerna har kritiserat Riksbanken för att verka enligt det uppdrag man har. De har snarare omtolkat uppdraget och fokuserat på att hålla räntan uppe för att inte lägga grund för en bostadsbubbla. Effekten har blivit att den svenska valutan har stärkts relativt vår omvärld och bidragit till att hålla uppe arbetslösheten. LO menar att det inte är Riksbankens uppdrag att motverka en eventuell bostadsbubbla. Det är en fråga för regeringen att förhålla sig till. Åsa-Pia Järliden Bergström  skriver i ett inlägg att …

Tillsammans kan vi befria Riksbanken från bolåneoket och hjälpa dem att fokusera på deras egentliga uppgift – hålla priserna stabila och sysselsättningen hög.

Igår valde man att sänka reporäntan och visar i sin räntebana att inflationstrycket är betydligt mindre än vad man tidigare menat. Effekten har blivit att bankerna har sänkt sina utlåningsräntor och att kronan har försvagats något gentemot omvärlden. Kanske har även kritiken utifrån till slut urholkat stenen och skapat insikt i Riksbankens direktion.

Tydligt är i alla fall att kommentarerna från politiker, ekonomer och debattörer från alla läger i huvudsak är positiva. Kritiken är snarare att sänkningen är för låg för sent.

Anders Borg är säkert nöjd. Beslutet kan innebära en bättre utveckling på arbetsmarknaden under det kommande valåret. Det lär ju, i så fall, inte missgynna den sittande regeringen.

Länkar: SvD, dn.se, di.se, di.se, SvD, di.se, etc.se, di.se, di.se, etc.se, di.se, di.se, Ekot, SVT, E-K, Ekot, da.se, di.se, di.se, dn.se, dn.se, Aftonbladet ledare, SvD

Fler som skrivit: Gösta Karlsson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 18 december, 2013, i Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Har befrielsens tid kommit?.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: