Om de afghanska tolkarnas framtida öde


Sverige har under några år varit militärt engagerad i Afghanistan. I samband med att detta engagemang håller på att avvecklas har en diskussion startat om den svenska statens eventuella ansvar för de människor som aktivt varit ett för den svenska insatsen. Framför allt har diskussionen gällt de tolkar som den svenska militären anlitat och varit beroende av.

Tokarna har varit en förutsättning för att de svenska militärer som varit på plats skulle kunna kommunicera med lokalbefolkningen. Genom både språklig och kulturell kunskap har de varit fundamentala för en respektfull kommunikation mellan svenska militär personal och de människor man mött.

På så sätt har tolkarna bidragit till att göra situationen säkrare för de svenska representanter som varit på plats. Tolkarnas insats har heller inte varit enkel. Från många grupper i Afghanistan har de snarare setts som representanter för utländska makter. Tolkarna har varit i flera fall varit direkta mål för dödligt våld. De har hotats till livet för det jobb de utfört.

På så sätt har den svenska staten ett direkt ansvar för deras säkerhet när den svenska närvaron avvecklas. Jag utgår ifrån att den svenska militären och svenska myndigheter ser positivt till alla möjligheter att hjälpa dem. Vare sig det handlar om att ge dem svensk asyl eller om det handlar om andra åtgärder för att säkra deras fortsatta liv har Sverige ett moraliskt ansvar att leva upp till.

Det vore hemskt om staten hellre ser till administrativa hinder och petitesser som hinder i denna process.

Tolkarnas insatser har inneburit att säkerställa svensk personals säkerhet. De förtjänar vare sig mer eller mindre än att den svenska staten gör detsamma för dem!

Länkar: SvD, SvD

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 16 december, 2013, i Blandade funderingar, Politiska funderingar. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Om de afghanska tolkarnas framtida öde.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: