Gymnasieskolan riskerar att öka klasskillnaderna


För några dagar sedan skrevs ett debattinlägg om de bakomliggande tankarna bakom gymnasiereformen. Idén var att ”skoltrötta” elever som valde yrkesinriktade skulle besparas från allt för mycket av teoretisk kunskap. Debattörerna Andreas Fejes och Mattias Nylund skriver att …

Med grund i förenklade antaganden om att yrkeselever vill ägna sig åt ”praktik” och inte ”teori”, har innehållet organiserats om i 2011 års gymnasieskola. Tanken om en gemensam gymnasieskola som ska skola demokratiska medborgare redo att möta ett föränderligt arbetsliv likväl som livet mer brett, har ersatts av tanken om en uppdelad skola där yrkeselever snarare skall skolas till ”anställningsbara” medborgare redo att möta ett tilltänkt specifikt yrkessammanhang.

Eleverna i de yrkesförberedande programmen har ”befriats” från att studera sådant som samhällsekonomi och politiska ideologier – sådant som är obligatoriska ämnen för andra. Lagstiftarna har med detta gjort ett tydligt val för vilken typ av kunskap som ska meddelas vilka. Elever i yrkesförberedande program ska slippa utsättas för tankar och kritiskt tänkande kring samhällets strukturer och hur man kan påverka detsamma.

Det verkar som tesen ”skomakare bliv vid din läst” varit den styrande för utbildningsministern i den reform av gymnasieskolan han drivit igenom.

Länkarna: etc.se, da.se, da.se, Lärarnas Nyheter, etc.se

Fler som skrivit: Carin Hallerström

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 16 december, 2013, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor, Politiska funderingar, Utbildningspolitik. Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

 1. ”… Lagstiftarna har med detta gjort ett tydligt val för vilken typ av kunskap som ska meddelas vilka. ”

  Nja, är det inte hellre så att man ÄNDÅ SJÄLV väljer den inriktning man vill gå på? Det står ingen med k-pist eller kniv att tvinga dig till varken den ena eller den andra.

  Många vill inte ha alltför mycket teoretiserande i sin utbildning. Men det är ju deras VAL! Att säga att det skulle leda till en odemokratisk utveckling är att gå för långt. MVH

  • Frihet och val. gäller väl enbart för den som har rätt tjocklek på plånboken.
   Frihet är ett missbrukat ord.
   Frihet sker oftast idag på någon annans ofrihet.
   Att utbilda en stor grupp till låglönejobb är nog syftet med att utbilda direkt att på det utbilda politiska idelogiier är nog inte Moderaterna pigga på. Då kan deras förtryckarpolitik avslöjas.

   Se bara hur arbetsförmedlingens generaldirektör resonerar:

   Citat.http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18029431.ab
   ”Arbetsförmedlingens tf generaldirektör Clas Olsson har ett förslag för att lösa den höga ungdomsarbetslösheten i Skåne:
   Dra in a-kassan för de som vägrar att flytta.
   – Vi måste ställa krav på ungdomarna, säger Clas Olsson till Sydsvenskan.”

   Vad hjälper det flytta när det är bostadsbrist. Man hinner dessutom inte från regeringens sida låta de med tomter, mark bygga alla de friggebodar på 20-25 kvadrat som ska lösa bostadsbristen.

   Dessutom vad löns det dra in A-kassan. A-kassan idag är så dålig så unga gör sig likgiltiga om den dras in.
   Man måste då istället försörja unga som kanske dessutom ger upp med försörjningsstöd.

   Clas Olsson är kort sagt helt fel ute .
   Men tidsandan är ju den att de s.k svaga grupperna ska med alla medel sättas åt medan högavlönade rika ska gödas med skattesänkningar.
   Jobb skapas inte genom förtryck utan genom ödmjukhet och att stat, kommuner ställer upp för sina unga. Idag används staten mer som en mjölkkossa för att göda rika.

   För femte jobbskatteavdraget hade man kunna sätta upp fem stora fabriker som masstillverkat bostäder på ett rationellt sätt.
   Det skulle gett massor jobb samt bieffekter i jobb.
   Det enda man därefter skulle gjort är fixat mark för dessa bostäder.

   Men då satsar man på att utöka ytan på friggebodar.
   Man tror inte det är sant.

%d bloggare gillar detta: