En bevakad person är inte längre fri


Henning Mankell har skrivit under uppropet

I tisdags publicerades ett upprop mot samhällets massövervakning. Initiativtagare är en grupp av författare från olika länder. Uppropet har sedan fått stöd av ett stort antal författare. I uppropet sägs bland annat att …

Individens okränkbara integritet är demokratins grundsten. Människans integritet sträcker sig bortom den fysiska kroppen. I sina tankar, privata miljöer och kommunikationer har alla människor rätt att få förbli obevakade och oantastade.

De skriver vidare att:

  • Övervakning kränker den privata sfären och hotar tanke- och åsiktsfriheten.
  • Massövervakning behandlar varje medborgare som potentiellt misstänkt. Den stjälper över ända en av våra historiska triumfer, nämligen antagandet att alla är oskyldiga tills motsatsen bevisats.
  • Övervakning gör individen transparent, medan stat och företag verkar i hemlighet. Denna makt missbrukas, som vi har sett, systematiskt.
  • Övervakning är stöld. Dessa uppgifter är inte allmän egendom: de tillhör oss. När de -används för att förutsäga vårt beteende, berövas vi något annat: den fria viljans princip som är nödvändig för demokratisk frihet.

Jag har valt att skriva under uppropet. Du kan också göra det på denna plats.

Länkar: dn.se, dn.se, dn.se

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 14 december, 2013, in Politiska funderingar and tagged , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för En bevakad person är inte längre fri.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: