Kvinnor arbetar gratis


EU har i en aktuell rapport konstaterat att löneskillnaderna mellan män och kvinnor har minskat något. Detta har inte skett genom att kvinnors löner har ökat – det har skett genom att mäns löner har minskat.

Lönegapet mellan mäns och kvinnors löner är 16,2 % (Sverige 15,8 %). Rapporten uttrycker det som att kvinnorna därmed arbetar gratis 59 dagar om året. I Sverige finns rörelsen kring klockan 15:51 som symboliskt motsvarar att kvinnor arbetar gratis efter det klockslaget.

Frankrike och Nederländerna är de enda som fullständigt har infört EU:s direktiv om jämställdhet i arbetslivet. Rapporten framhåller Belgien, Frankrike och Österrike som positiva exempel när det gäller att arbeta med frågan. I Belgien är det sedan 2012 lag på att alla företag ska göra lönekartläggningar vartannat år. I Frankrike måste arbetsgivare sedan 2006 varje år skriva en rapport om jämställdheten på arbetsplatsen.

EU-kommissionen kommer att granska de EU-länder som man anser inte uppfyller sina åligganden enligt jämställdhetsdirektivet. Man kan komma att inleda överträdelseförfaranden i de fall medlemsländerna inte uppfyller sina skyldigheter.

Det kan innebära i en ytterligare arbetsrättslig fråga riskerar att stämmas inför EU-domstolen.

Länkar: Arbetet, fackligt.eu, europaportalen

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 13 december, 2013, in EU, Fackliga frågor, Jämställdhet and tagged , , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Kvinnor arbetar gratis.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: