Då sjunker min skatt litet mindre nästa år


Måttligt nöjd över tingens ordning

Igår blev det klart att gränsen för när man ska betala statlig skatt inte kommer att höjas. Det innebär en budgetförstärkning om tre miljarder kronor för 2014. Den röd-gröna oppositionen ser det hela som en framgång. Genom detta sänks statens lånebehov nästa år.

Företrädare för regeringspartierna är högeligen upprörda över tilltaget och menar att detta är ett brott emot den budgetordning som riksdagen levt efter de senaste 20 åren.

Och det är klart att denna strid har blivit till en principkamp. De röd-gröna partierna hade inte majoritet för att hindra genomförandet av ett femte jobbskatteavdrag. Därför blev striden om den statliga skatten den möjlighet som fanns att påverka regeringens skattepolitik.

Denna kamp om riksdagens arbetsordning har förts i ett ganska högt tonläge. Företrädare för allianspartierna har låtit meddela att socialdemokraterna kommer att få betalt med samma mynt när möjlighet ges.

Det höga tonläget visar väl tydligt att Sverige står inför ett val till riksdagen nästa år. Vilken skada debatten eventuellt har orsakat förhållandet mellan riksdagens partier lär väl visa sig.

Å andra sidan kan det ju innebära att kommande regeringar bättre vinnlägger sig om att presentera förslag som faktiskt kan vinna kammarens majoritet.

Länkar: Ekot, dn.se, Aftonbladet ledare, dn.se, SVT, SvD, dn.se, SVT, di.se, dn.se, dagens arena, dn.se, SvD, SvD, di.se, dn.se, SvD, SVT, SvD

Fler som skrivit: Martin Moberg, Peter Högberg

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 12 december, 2013, in Politiska funderingar and tagged , , , . Bookmark the permalink. 7 kommentarer.

 1. Intressant att se den SD-ledda oppositionens hantering av ärendet. Slutsatsen blir att utan SD är oppositionen helt impotent. Vilket givetvis SD markerade i går i ett antal TV-inslag.

  • Du vet förståss inte att SD i 90% av fallen stöder Moderaterna.
   Så gjorde man med senaste jobbskatteavdraget
   Så just den ihopklumade grejen med jobbskatteavdrag , brytpunkt blev det 1-1

 2. Intressant uppgift att bloggare Johansson tillhör höginkomsttagarna.

 3. Nu väntar jag bara på att ROT och RUT skrotas, fastighetsskatten höjs samt ränteavdragen slopas så vi kan få vedervärdiga skattesubventioner för välbeställda och icke tillväxtfientliga skattehöjningar genomförda för att stärka statens budget.

  Blir något konstigt när man tillåter ovanstående slöseri med skattemedel men river upp himmel och jord för en futtig justering neråt av brytpunkten för statlig skatt.

 4. Ett huvudargument från socialdemokraterna har varit att en höjd brytpunkt ensidigt gynnar höginkomsttagare. Och nu har du definierat dig själv som en sådan. Nog har jag väl haft en obestyrkt uppfattning om att LO-frälset inte direkt haft några svältlöner men att en ombudsman i metall har en lön över 36150 kronor i månaden förvånar mig. Kan inte annat gratulera.

 5. ”men att en ombudsman i metall har en lön över 36150 kronor i månaden förvånar mig.”

  Är väl bra att en som åtminstone för en kamp för arbetarklassen även via medlemsavgifter får en bra lön.

  Vad tror du moderater har som sitter i Skattebetalarnas förening
  eller sitter hos Moderaterna i Stockholm som Starteger, omvärldsbevakare ochj liknande.
  Det är det dubbla mot 36000 flera ggr.

  Däremot en sjuksköterska eller FAS-3 jobbar där Skryter reinfeldt med att Sjuksköterskan fått mer i plånboken genom att minska statsbidragen till Landsting, vård.
  Man tror fanken inte det är sant.

  FAS-3 jobbar där både sjuka, och arbetslösa ingår där säger kristersson att de har en mycket skälig ersättning.
  Ändå får arbetsgivaren ( 5000 kr/ mån för varje han tar emot) flera ggr mer än den som utför jobbet.

  Så Retorik från höger är lika med noll värt.
  Finns inte en kotte på högersidan att lita på.

%d bloggare gillar detta: