Ordning och reda i skolan


Svenska Dagbladet fortsätter sin serie med att intervjua riksdagspartiernas partiledare. Denna gång har man talat med Folkpartiets ordförande Jan Björklund, tillika rikets utbildningsminister. Det är väl därför ingen större slump att man diskuterar de resultat som den internationella Pisa-undersökningens visat för den svenska skolan.

Tydligen visar undersökningen att den svenska skolan visar särskilt dåliga resultat vad gäller ordning och reda i skolan. Jans uppfattning om hur lärarna borde agera är både tydligt och måhända enkelt. Han säger till tidningen att Sverige ligger över OECD:s genomsnitt när det gäller ”slapphet”. Han fortsätter med att påpeka att …

– När det ringer in då börjar lektionen och när det ringer ut så slutar den. Man bestämmer med lärarkollegiet att det är den regeln man tillämpar. Passar det inte så låser man dörren när det ringer in. Hade jag varit lärare hade jag gjort det.

Det är inte utan fog man förstår att Hr. Björklunds pedagogiska erfarenhet kommer från hans militära bakgrund. Jag förnekar inte att det behövs arbetsro i skolorna och klasserna. Men man behöver faktiskt fundera över varför vissa elever inte infinner sig i tid eller inte alls. Att enbart stänga dörrar kommer minsann inte att hjälpa dem eller att långsiktigt förbättra situationen i skolan.

Hans uttalande antyder snarare att han inte tvekar att införa en skola som saknar ambitioner att stödja alla elevers utveckling. Det är klart att man ska ställa krav på elevernas utveckling. Men det gäller även att man som lärare genomför detta utan i förväg applicerade fördomar på elever av olika bakgrund.

Jan Björklunds uttalande ser jag mest som ett billigt sätt att verka handlingskraftig. Men skulle hans utbildningssyn få bli långsiktigt rådande kommer elever att sorteras bort.

Det behövs en skola som verkligen ställer krav men inte stänger dörrar för elever.

Länkar: SvD, dn.se, SVT, Aftonbladet ledare

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 10 december, 2013, in Politiska funderingar, Utbildningspolitik and tagged , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Ordning och reda i skolan.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: