Om det fria skolvalet


Det är inte mitt fel!

I efterdyningarna av den senaste avgivna Pisa-rapporten konstateras att den svenska skolan – jämfört med övriga OECD-länder – tappat mest i resultat. Den bekräftar tidigare rapporter och har skapat debattbränsle i den kommande valrörelsen.

Rikets utbildningsminister menar att resultaten snarare är att hänföra till tidigare socialdemokratisk ”flumskola” än egna tillkortakommanden. Socialdemokraterna påpekar med visst fog att den sittande regeringen faktiskt har haft regeringsmakten i sju år.

Vad rapporten visar är att kunskapsklyftorna mellan olika elevgrupper har ökat. Det är framför allt de elever som har svårast som har tappat mest i resultat. En del forskare kopplar denna utveckling till det fria skolvalet. Anders Jakobsson, professor vid Malmö Högskola, säger att …

Många skolor har förlorat de mest ambitiösa eleverna på grund av skolvalet, och vår hypotes är att ambitionsnivån på undervisningen sänks när de ambitiösa eleverna lämnar skolorna.

Nu delar inte alla denna syn. Katrine Kielos har läst rapporten och redovisar en något annorlunda syn på frågan. Hon menar att ingendera av engagerade utbildningspolitiker diskuterar vad resultaten egentligen visar:

  • Att det enbart är i Tjeckien och Estland, som skolor som konkurrerar om elever presterar bättre, det är inget som Sveriges friskolelobby vill läsa. Det är ­inte heller så att antalet studenter i privatdrivna skolor påverkar ett skolsystem positivt slår Pisa fast. Högern håller för öronen.

  • Samtidigt vill vänstern inte höra vad som också står i rapporten: att mer ­pengar till skolan inte räcker.

  • Den kanske intressantaste slut­satsen handlar dock om talang. OECD argumenterar för att den enskilt största anledningen till att elever i Asien presterar så bra är att man i dessa länder inte har ­samma fixering vid medfödd talang.

Det ligger mycket i vad Katrine påpekar i sitt inlägg. Ska man lyfta alla elever gäller det att man från början ställer samma krav på dem och att man ger alla det stöd som behövs. Jag ogillar djupt Jan Björklunds skolpolitik i det avseendet. Han har den absoluta uppfattningen att man kan se skillnad mellan olika elever.

Han har ju klart och tydligt angett att inte alla elever behöver genomföra en gymnasieutbildning om tre år. Man ska minsann inte tvinga skoltrötta elever att genomgå teoretiska studier. De kanske klarar sig med ett eller två års gymnasieutbildning.

Det finns vidare många studier som visar att elever som har svårast mår väl av att gå i samma skola som mer studiemotiverade elever. Det gör att de anstränger sig mer och därmed förbättrar sina skolresultat. I den meningen är det ett bekymmer att vi har en ökad skillnad mellan olika skolor. Katrine avslutar sitt inlägg med att konstatera att …

Nej, Pisa-studiens slutsatser följer ­inte den svenska höger-vänster-konfliktens konfliktlinjer. Varför skulle den göra det? Men det är ingen anledning att avfärda den.

Vi vet att Jan Björklund ogillar sossar, att vänstern ogillar ­fri­skolor, Social­demokraterna ­ogillar ­regeringens skatte­sänkningar och att Gustav ­Fridolin är lärare.

Svensk skoldebatt måste dock ta sig bortom detta.

Jag tror att den svenska skolan skulle må väl av en blocköverskridande överenskommelse om den framtida utbildningspolitiken.

Länkar: Aftonbladet ledare, dn.se, SvD, E-K, dagens arena, dagens arena, dagens arena, Lärarnas Nyheter, SvD

Annonser

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 10 december, 2013, i Politiska funderingar, Utbildningspolitik och märkt , , . Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

  1. Det skulle nog inte skada heller om mindre av skolpengen gick till riskkapitalister och hyror, och mer till lärarnas löner. Men segregeringen är huvudproblemet. I skolan och samhället som stort.

    • Lärarna behöver inte mer i lön än en sjuksköterska eller välfärdsarbetare i övrigt.
      Utan pengarna ska gå till bättre skola och ev: fler anställda-

%d bloggare gillar detta: