Statens utbildningslotteri


Tidningen Arbetet konstaterar i en artikel att det råder lotteri om vilka arbetssökande som kan få utbildning eller inte när Arbetsförmedlingens medel tar slut.

Det har ju tidigare rapporterats om att Arbetsförmedlingens medel för att genomföra utbildning för de som deltar i Fas3 har tagit slut. Efter ett tillskott om 18 miljoner kronor så har pengarna åter tagit slut.

Idag finns närmare 35.000 personer inskrivna i denna arbetsmarknadspolitiska åtgärd. Det var från början enbart en åtgärd där långtidsarbetslösa skulle parkeras för att kunna motivera att de skulle kunna erhålla aktivitetsstöd.

Deltagarna var i stort sett förvägrade någon som helst tid för utbildning. Efter stark kritik valde regeringen att öppna upp möjligheten att kunna få en utbildning om detta kunde innebära att den arbetslöse kunde få arbete.

Men de medel som är avsatta för utbildning är högst begränsat kopplat till de behov som finns. För 2013 är endast 146 miljoner avsatt för det ändamålet. Som det har visat sig är behovet betydligt större än vad regeringen är beredd att avsätta.

Följden är att långtidsarbetslösa parkeras ytterligare tid i Fas3 innan de kan få en utbildning som kan leda till ett ordinarie arbete.

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 8 december, 2013, in Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor and tagged , , . Bookmark the permalink. 1 kommentar.

 1. Följer väldigt väl Moderat politik. Utbildning ska endast ges för just den Högern tycker ska få utbildning.
  Jag anser att istället för FAS-3 och andra åtgärdsjobb som tar bort ”riktiga” jobb tycker jag
  Regering borde satsa på utbildning.

  En slags grundutbildning som arbetslösa kan gå och blir man längre tid arbetslös så är det bara fler utbildningar man kan mata fram.
  Därmed kanske till slut den enskilda hamnar just för det de passar till.

  Därmed kan de själva kosta på resten via lånade medel och samt a-kassa.

  Att utförsäkring och hånaktiga ersättningar ska gälla för många resten av livet är
  helkorkat på det ger man arbetsgivare 5000 kr/ mån för varjeman anlitar medan den som utför jobbet får socialbidrag, någon form av sjukersättning eller a-kassa om 65%

  Sådana arbetsplatser ska bort. De gör mer skada än nytta för Samhället.

%d bloggare gillar detta: