Ska parterna kunna stoppa jobbinvandring?


Från tid till annan diskuteras den svenska lagstiftningen kring arbetskraftsinvandring. Sverige har idag kanske världens generösaste lagstiftning i det avseendet. Systemet bygger på att den enskilde arbetsgivaren själv avgör om det finns ett behov av att anställa någon.

Arbetsgivaren ansöker hos Migrationsverket om arbetstillstånd för den/de det berör. Till ansökan ska bifogas ett yttrande från den fackliga organisation som organiserar berörd bransch. Den fackliga organisationen ska uttala sig om de erbjudna anställningsförhållandena är i enlighet med avtalsenliga villkor. För vissa uttalade branscher ska arbetsgivaren dessutom redovisa djupare sin ekonomi och förmåga att betala lön.

Reformen stöds av den borgerliga regeringen och av Miljöpartiet efter en tidigare överenskommelse om villkoren i lagen. Bestämmelserna har något justerats i syfte att komma åt visst missbruk. Nyligen har de fem partierna enats om ytterligare justering av vilkoren kring tillståndsgivandet.

Detta har sin bakgrund i att fackliga organisationer har uppmärksammat att det förekommer frekvent missbruk av lagen. Arbetstagare får inte de anställningsförhållanden som förespeglats i ansökan till Migrationsverket och som den fackliga organisationen har yttrat sig över.

De fackliga organisationerna har därför lagt flera initiativ och förslag för att komma åt det missbruk som sker. Dit hör sådant som att arbetserbudandet ska vara rättsligt bindande för arbetsgivaren. För en tid sedan föreslog LO en ordning där man även ska kunna reglera hur många som kan komma till Sverige. Motivet är att många som redan bor i Sverige är arbetslösa.

SVT rapporterar att Stefan Löfven öppnar för en sådan ordning där parterna på arbetsmarknaden ska kunna hindra ytterliga arbetstillstånd ges om man kan bedöma att det finns arbetslösa i Sverige med kompetens för aktuell bransch.

Detta har Miljöpartiet reagerat starkt emot. Jag är heller inte så pigg på en sådan reglering. Jag anser det viktigare att genomföra de förslag som, exempelvis, HRF har presenterat. Med de förslagen kan man komma åt det missbruk som förekommmer och samtidigt ha en generös inställning till att människor vill komma till Sverige för att arbeta.

Länkar: SVT, Ekot, di.se, Aftonbladet ledare

Annonser

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 6 december, 2013, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor och märkt , , , , . Bokmärk permalänken. 5 kommentarer.

 1. Lars Flemström

  Det räcker inte att komma åt enbart det missbruk, som drabbar arbetskraftinvandrarna själva. Missbruket drabbar även födda i Sverige, samt invandrare med flyktingstatus. Sveriges möjligheter att ta emot flyktingar utan stora kostnader för försörjning av flyktingarna reduceras avsevärt. Kan flyktingarna snabbt komma i arbete efter introduktionsåret, utan att någon annan grupp drabbas av ökad arbetslöshet, kan vi i princip ta emot hur många flyktingar som helst. Det är i dagsläget orealistiskt att skicka tillbaka flyktingar till Syrien, och det gäller även flyktingläger i grannländerna. De är överfulla. Mp:s invandringspolitik är i grunden lika inhuman som Sd:s, inte minst därigenom att den skapar en skenbar legitimitet ¨t Sd:s öppet inhumana förslag. Oavsett bindande anställningskontrakt eller ej, så finns det en orsak till att vissa arbetsgivare väljer bort arbetssökande, som har svenska som modersmål eller har läst svenska för invandrare och har elementära kunskaper om anställdas rättigheter i Sverige. Det är de arbetsgivarna, som Mp håller om ryggen. Mp:s hotar dessutom de välstånds- och arbetsskapande krafterna genom sin demagogiska energipolitik. Varje gång frågan ställs vilka partier S ska samarbeta med efter en valförlust för alliansen, tappar S väljare. S måste stå för en ansvarfull invandringspolitik OCH solidaritet med förföljda, vilket kräver rejäla markeringar mot BÅDE Sd och Mp.

  Det är en skam att Sverige inte har drivit på i EU för ett militärt ingripande i Syrien, medan tid var, d.v.s innan al Qaida och dess underorganisationer tagit så stor kontroll över motståndsrörelsen, som man nu har. Därför ska vi inte avvisa flyktingar till Syrien eller dess grannländer. Men flyktingarna ska inte trängas ut från den svenska arbetsmarknaden, vilket Mp:s arbetskraftinvandringspolitik i praktiken går ut på.

 2. Jag fattar det inte Hur kan man gnälla om kostnaderna för sjuka, arbetslösa, när 70 000 flyktingar kommer nästa år. Hur mycket kostar detta. För få av dessa lär ska jobba och de som jobbar orsakar att Svenskar blir arbetslösa istället.

  Varför inhumana sociala försäkringar när pengar och resurser finns för så enorm flyktinginvandring.

  Minns när Reinfeldt gapade och skrek om 147 som förtidspensionerades varje dag.
  Summan var inte ens korrekt utan det rörde sig om max 50-55 per dag när det var som värst
  Med 147 blir det strax under 54000 per år.

  Invandringen gynnar enbart företag de får därmed större konkurens om låglönejobb. Detta medan högavlönade jobb saknar konkurens.

  Nä hit med 100000 välutbildade Indier.
  Då skulle det bli livat i Kapernum.
  Dess Indier skulle kunna jobba dubbelt så mycket för en femtedel i lön och med god skattemoral dessutom.

  Då skulle nog SACO och TCO få det hett om öronen vad gäller brytpunkten som de vill höja.
  Samt även fler högre avlönade skulle bli arbetslösa.

  Gärna Stockholmseoisterna.

 3. Morgan Davidsson

  Ha, Göran Johansson är bara rädd om sitt jobb, el är Milöpartist.

 4. Anders Nilsson

  All invandring är arbetskraftsinvandring. Synd om Syrierna att det är smockfullt
  i Sverige när de kommer. Men så är vi bäst i världen på anhöriginvandring. Fram
  till 1970 hade vi försörjningskrav, men sen blev vi godare än folk i alla andra länder
  och tog på oss försörjningsbördan för t ex alla kusiner som kommer hit för att gifta sig.
  De goda kallar detta kärleksinvandring, men ofta är det hedersvåld.

%d bloggare gillar detta: