Om det vore val idag …


För ett par dagar sedan presenterades SCB:s väljarundersökning. Då man i denna undesökning har talat med omkring 9.000 personer brukar den anses som den säkraste mätaren av det aktuella opinionsläget. Undersökningen visar att nästan 50 % av de tillfrågade skulle rösta på något av tre röd-gröna partierna. Socialdemokraterna och Miljöpartiet har tillsammans fler röster än de fyra regeringspartierna tillsammans.

Undersökningar visar vidare att regeringens två sorgebarn har hamnat precis över riksdagsspärren. De har knappast nått en position som är särskilt säker för deras framtid.

Det för mig intressantaste med SCB:s undersökning är att Moderaterna har tappat över (omräknat) 100.000 röster till SD. Vore jag lagd för skadeglädje skulle detta grumlas av att fler än 14 % av LO-förbundens män kan tänka sig att rösta på SD.

Det är tydligt att LO:s medlemsförbund har ett viktigt arbete att göra. Om inte annat visar de två tydliga trenderna att SD kan betraktas som ett borgerligt konservativt parti. Huruvida detta budskap kan förmedlas på ett bra sätt till männen inom LO är ju en annan sak. Det är uppenbart att man på ett känslomässigt plan accepterar och tar till sig SD:s budskap. Det gör det inte alldeles lätt att medelst saklig argumentation nå fram.

Undersökningen bekräftar i hög grad vad andra undersökningar har visat en tid. Även om resultatet tyder på ett kommande regeringsskifte så är ju resultatet för socialdemokraterna knappast något att hänga i någon julgran. I alla fall om man jämför med hur det fordom har varit.

Det ligger mycket i den analys som Margit Silberstein gjort för SVT. Hon säger, bland annat, att …

Fast det verkar inte vara helt ofarligt för motståndarna att bli alltför lika varandra. I det suddiga blir det lättare för partier som sticker ut att tona fram som tydliga alternativ.

Det är sannolikt en av flera förklaringar till att Sverigedemokraterna petat Miljöpartiet från positionen som riksdagens tredje största parti. Jämfört med valet 2010 förlorar Socialdemokraterna väljare till Sverigedemokraterna, fast Moderaterna förlorar mest.

Men värre kan det bli för Socialdemokraterna när Jimmie Åkesson går till offensiv för att locka över LO:s medlemmar till Sverigedemokraterna.

I kampen om den politiska mitten har partierna blivit förnuftsstyrda och vägandes ord på guldvåg. Budskapet blir utslätat och inte särskilt särskiljande. Särskilt socialdemokraterna känns ibland väl taktiserande och försiktiga i partiets grundläggande frågor. Det behövs mer av känsla och inlevelse för att stoppa överflödet till ett sådant parti som SD.

Länkar: di.se, Aftonbladet ledare, di.se, dagens arena, dn.se, SVT, Ekot, dn.se, di.se, dagens arena, dagens arena, E-K, SvD, di.se, SVT, Ekot, dn.se, di.se, SvD, SVT, di.se, di.se, di.se, SvD, SvD, di.se, TCO-tidningen

Fler som skrivit: Alliansfritt Sverige, Martin Moberg, Johan Westerholm, Martin Moberg, Alliansfritt SverigeAlliansfritt Sverige, Ulf Bjereld, Ola Möller, Peter Högberg, Kent Persson, Den sjätte mannen

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 6 december, 2013, in Fackliga frågor, Politiska funderingar. Bookmark the permalink. 1 kommentar.

  1. Man frågade inte 9000, urvalet var drygt 9000, men bara 5000 svarade. Bortfallet var nästan 50 %. Felmarginalen blir därför så stor att man kan inte dra några slutsatser alls.

%d bloggare gillar detta: