Om att förbjuda bemanningsföretag


Svenska Dagbladet har under dagen publicerat en intervju med Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt. Det som tydligen fått mest reaktioner i intervjun är hans uttalande om att Bemanningsföretag borde förbjudas. Det är litet intressant. Det uttalandet är endast en liten del av intervjun. Men det har väl passat väl att fokusera på det – både i rubriksättning och bland kommentarer.

Jag delar nu inte Jonas uppfattning om att förbjuda bemanningsföretag. Däremot tar han ändå upp en del avarter på dagens arbetsmarknad som inhyrning av arbetskraft innebär. Allt fler människor uppfattar sin situation på arbetsmarknaden som allt mer lös och osäker. Jag tycker heller inte om utvecklingen att det på vissa arbetsplatser förekommer att fler är inhyrda än anställda.

Syftet med denna utveckling är förstås att man snabbt, nästan på sekunden, ska kunna variera behovet av arbetande. Detta är en utveckling som framför allt drabbar arbetaryrken. Kraven från arbetsgivarna om ökad flexibilitet (dvs arbetsgivarnas rätt att ensidigt besluta) har ökat. Det syns i de krav som de ställt inför avtalsrörelserna och i debattinlägg från arbetsgivarnas organisationer.

Detta är en utveckling som många människor ser med oro. Det är klart att partier som säger sig representera de arbetande försöker svara upp emot detta. Nu anser jag inte att man ska förbjuda bemanningsföretag. Det är bättre att ordna detta genom att utveckla kollektivavtalen och möjligen genom viss justering av rådande lagstiftning.

Bemanningsavtalet har inneburit en bättre ordning för de som arbetar inom denna bransch. Den fackliga utmaningen är att utveckla avtalet ytterligare. Men det handlar även om att utveckla det fackliga arbetet där inhyrning förekommer. Ibland är vi dåliga på att faktiskt använda de fackliga verktyg som finns till hands.

Länkar: SvD, SvD

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 1 december, 2013, in Fackliga frågor, Politiska funderingar and tagged , , . Bookmark the permalink. 2 kommentarer.

 1. Håller egentligen med Jonas, bemanningsföretag borde förbjudas.
  De missbrukar de fackliga centralavtalen inom brancher mellan arbetsgivare, arbetstagare.
  Nu är det väl så illa att denna brach skulle för länge sedan förbjudits, nu är den så etablerad så något förbud lär inte ske.

  Samtidigt har attiyden att inte vara med i Fackföreningar spridit sig som en löpeld.
  Men kanske trenden håller på brytas, allt fler verkar inse att fack och a-kassa ska man vara med i.

  Samtidigt beter sig facken även märkligt , man skapar ex: försäkringar inom facket där du kan få bättre skydd vid arbetslöshet. Därmed försvinner den gemensamma kampen för en bättre a-kassa men även bättre sjukförsäkring.

  Så även facken gör bort sig.
  Tanken framledes är som det var i skogen
  Där du fick hålla timmersvans, arbetslkläder yxa kort sagt hela utrustnigen på det så
  gjorde accord upp så företagen de behövde egentligen inte stå för nåt.
  De kunde enkelt räkna ut vad vinsten blev.
  Förlusten däremot den fickskogsarbetaren stå för.
  En förstörd såg eller yxa kanske gorde acordet omöjligt nå upp till
  och kanske träden, skogsmiljön förändrades så arbetet du utförd gav knappt mat på bordet.
  Men för företaget var vinsten densamma.,
  d.v.s de som rullade tummarna de hade alltid sin vinst säkrad.

  Det är dit vi är på väg. Det börjar med en synål och slutar med en silverskål.

 2. susanna svensson

  Jag håller med Jonas bemannings träsket måste bort eller åtminstone regleras ordentligt inga bemanningsföretag till vik och arbetstoppar som förväntas pågå mer än 3 månader.

%d bloggare gillar detta: