Förläng tiden med sjukpenning


TCO presenterade igår ett förslag till en reformerad sjukförsäkring. Vad jag förstår av hur förslaget presenterats försöker TCO uppnå tre mål med deras förslag:

 • Bättre trygghet för egenföretagare, kombinatörer, de som har kontinuerliga visstidsanställningar hos flera arbetsgivare och för de som studerar.
 • Minskade arbetsgivarkostnader för korttidssjuka och starkare drivkrafter för arbetsgivarna att sitt rehabiliteringsansvar.
 • Effektivare rehabiliteringskedja.

Det verkar som om organisationen åter har presenterat ett förslag som ska lösa upp knutar mellan de olika politiska blocken i riksdagen. TCO vill minska arbetsgivarnas kostnader för den korta sjukfrånvaron (som är svår att påverka) kombinerat med att stimulera deras möjligheter att uppfylla rehabiliteringsansvaret. Eva Nordmark, ordförande i TCO, säger …

Vi vill också att arbetsgivare som sköter sitt rehabiliteringsansvar för sjukskrivna ska premieras. Arbetsgivare som inte sköter sitt ansvar för rehabilitering bör dock betala sanktionsavgifter eller stå för en andel av sjukpenningkostnaderna för längre sjukfall.

TCO har vidare ett antal förslag som ska förbättra situationen för de arbetstagare som har andra anställningsformer än tillsvidare (fasta). Vidare ska samarbetet mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan förbättras.

Av det jag kan se är ju förslaget väl värt att diskutera. Jag är av den uppfattningen att det behövs bättre fungerande rehabilitering av de som blivit långvarigt sjukskrivna. Det är klart att arbetsgivarna blir betydelsefulla i en sådan process. Jag har därför ingen emot att förkorta sjuklöneansvaret för arbetsgivarna. Samtidigt behövs en ordning för att stimulera och underlätta arbetsgivarnas rehabiliteringsansvar.

Det kan ske genom någon form av obligatorisk rehabiliteringsförsäkring eller, som TCO föreslår, ekonomiska sanktioner för de arbetsgivare som inte uppfyller rehabiliteringsansvaret.

Den borgerliga regeringens reformer har inte fungerat. Fortfarande har vi en situation där många långvarigt sjukskrivna nästan oändligt snurrar runt i de olika systemen. TCO:s förslag förtjänar verkligen att synas och diskuteras.

Länkar: Aftonbladet ledare, SvD, dagens arena, Aftonbladet ledare, Publikt, Tidningen Vision, Arbetet, Kollega, TCO-tidningen

Fler som skrivit: Martin Moberg, Alliansfritt Sverige, Åsa Forsell

Annons

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 27 november, 2013, i Fackliga frågor, Socialförsäkringsfrågor och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 3 kommentarer.

 1. Om man minskar flyktinginvandringen som beräknas bli 70 000 år 2014
  så garanterar jag att man både kan låta sjuka vara sjuka hela sin sjukdomsperiod ja även om de är sjuka tills de dör av ålder.

  Jag är säker på att även Rehabilitering kan nyttjas fullt ut i ordets rätta bemärkelse.
  D.v.s att sjuka skickas till vården för medicinsk,kirurgisk, eller övrig behandling som ger dessa chansen till ett bättre liv.

  Idag vet ju alla att Rehabilitering är lika med skicka sjuka till arbetsförmedling
  för att vidare försätta dem i fattigdom.
  Ordet Rehabilitering har helt enkelt från Moderatstyrda regimen blivit en retorisk bluff,
  Precis som man lurade främst unga med ordet jobbgaranti
  Detta när man skickade dessa till arbetsförmedling för att söka jobb.

  Idag vet man inte ens var utförsäkrade sjuka tog vägen, de är försvunna ur all tillgänglig statistik. Förmodligen är de nekade socialbidrag och försörjs av föräldrar, make eller maka.

  På detta har många sjuka fråntagits sitt ägande för att därefter underkastas försörjningsstöd som de måste utföra en motprestation för att erhålla.
  Om inte de utför denna motprestation finns förslag om att de ska fråntas Tidningar och TV i socialbidragsnormen.

  Att som TCO föreslå färlängd sjukpenningsperiod är att godkänna den vansinninga sjukförsäkring som under applåder klubbades 2008.
  Det enda som gäller är riva upp hela sjukförsäkringen och göra den mänsklig

  • Göran Johansson

   Det finns ett bättre sätt att förbättra sjukförsäkringen än att göra den koppling du gör. Det är att använda premierna i socialförsäkringarna till vad de är avsedda för. Idag går detta system med stora överskott som används av staten till andra ändamål. Använd socialförsäkringspremierna för att finansiera bättre rehabinsatser!

 2. Självklart har du rätt.

  Men vad jag ville visa är hur Reinfeldts skanderande om 147 förtidspensionerade är helt enkelt empatilöst.

  Det lät precis som om att sjuka skulle knäcka statskassan.
  Vilket inte verkar vara fallet när det gäller flyktingarna fast mängden är fler.

  Vad gäller nedmonteringen av sjukförsäkringen så är det en ren stöld som skett från
  de avtal arbetstagarna gjort med arbetsgivarna. Istället för löneökning som de avstod så förhandlades istället fram att pengar skulle gå till sjukförsäkringsavgiften istället liksom till arbetsmarknadsavgifter.

  Sedan 2006 har nämligen sjukförsäkringsavgiften sänkts från 8,64 % till 4,35 % nästan 100% försämring
  likaså arbetsmarknadsavgiften från 4,45 % till 2,91 % över 50% försämring
  likaså arbetsskadeavgiften är sänkt från 0,68 % till 0,30 % över 100% försämring.

  Dessa pengar går istället till jobbskatteavdrag. Detta när de flyttas till det konto som var skapat för att betala EU-avgiften Nämligen allmän löneavgift.
  Istället används det som penningpung för att finasiera jobbskatteavdraget.

  Kort sagt Moderatstyrda Alliansen har gått in i arbetstagarnas och arbetsgivarnas förhandlingar och stulit pengar som var tänkt för sjuka, arbetslösa Men nu istället utbetalas mest för de som har mest och där deras fallskärmar och bonusar inte alls plundras för att finasiera jobbskatteavdrag.

  Det är lätt vara generös med flyktingintagning när man vet kanske några av dessa kan jobba med långt lägre löner när de ej är med i fackföreningar ej har krav på matraster avtalade arbetstider inga övertidsersättningar o.s.v.

  Flykting, invandrarpolitiken handlar inte om humanitet för dessa människor utan chansen att kunna höja vinster för storbolag och skattesmitande aktieägare detta när lönekostnaderna pressas neråt för låglönejobbare. Men uppåt för högt avlönade

%d bloggare gillar detta: