Det är idioti och vansinne


Dagens Nyheter har samtalat med Maud Bergquist. Hon har varit sjukskriven i över tio år för fibromyalgi och stress. Hon hör till den växande gruppen av personer som är och har blivit utförsäkrade från sjukförsäkringen för andra gången. Det innebar att hon för andra gången hamnade i Arbetsförmedlingens program för ”arbetslivsintroduktion”.

Under detta program ska Arbetsförmedlingen tillsammans med den tidigare sjukskrivne utreda vilken arbetsförmåga som eventuellt finns. Programmet är 90 dagar långt (exakt den tid som krävs för att kunna återkomma till sjukförsäkringen). Drygt hälften av de som utförsäkrats första gången kommer tillbaka i sjukförsäkringen. Efter andra vändan är det drygt 70 % som åter ramlar tillbaka som sjukskrivna.

Av de övriga som inte hamnar i sjukförsäkringen är det en hög andel som erhåller försörjningsstöd och en liten mindre del som fått någon typ av anställning med ekonomiskt stöd.

Den borgerliga regeringen sade sig vilja minska utanförskapet och att människor skulle kunna vara sjukskrivna under långa tider. Ulf Kristersson, socialförsäkringsminister, säger sig vara nöjd med den reformerade sjukförsäkringen.

Jag vet inte vad han har att vara nöjd över. Fortfarande snurrar människor runt i detta system utan att få relevant stöd. Fortfarande fungerar inte den rehabilitering som de borde få för att möjliggöra en återkomst till arbetslivet. Maud Bergquist frågar …

Jag tycker att det är idioti och vansinne. Det stressar ihjäl folk. Och det innebär ju ingen förändring för dem som verkligen är sjuka. Jag skulle jättegärna vara frisk och gå och jobba, men när det inte funkar?

Ja, varför?

Länkar: dn.se, Arbetet, Arbetet

Fler som skrivit: Martin Moberg

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 26 november, 2013, i Fackliga frågor, Socialförsäkringsfrågor och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

 1. Ja Reinfeldt och den onda blick han visat mot sjuka, är inget annat än vad vi kallar ondska.
  Man visar inte den blick och empatilöshet på det vis Reinfeldt gör och gjort om man vore en statsman med hjärta i kroppen.-
  Att dessutom ljuga om antalet som förtidspensioneras för att skapa en dålig klang om sjuka visar än mer hur empatilöst en statsman kan bete sig.

  Dock när han mötte denna kunniga kvinna och hennes röst då blev han mjuk och
  lam. Då visade han sin okunskap hur han genom att spela lugn försökte rädda situationen.

  Samtidigt som denna regim utförsäkrar sjuka, kallar rehabilitering när man förpassar sjuka till arbetsförmedling. Massor människor finns inte ens med i nån statistik de är bara försvunna. Enbart den gruppen är uppemot 20 000.
  Vidare så är ersättningar sänkta och allt fler hamnar i försörjningsstöd detta när man först plundrat dessa på deras ägande. Det är inget annat än empatilös syn på sjuka.
  Mycket av denna politik är direkt tagen från USA där vi vet hur oerhört illa man behandlar sjuka.

  I USA finns inte ens en vettig sjukförsäkring. På detta behandlar man arbetslösa lika illa. Skapandet av privata fängelser i USA är enbart ett led i hur man kan erhålla helt gratis arbetskraft till företag.

  http://www.riktpunkt.se/rp_2003/nr_5_03/03_05_10.htm
  Citat:
  ”Fängelseindustrin i USA (som även är på stark frammarsch i andra länder bl.a. Australien) har blivit den mest expanderande näringsgrenen och en guldgruva för företag som CCA (Corrections Corporation of Amerika) och Wackenhut, vilka hyr ut arbetskraft till företag som Chevron, IBM, Motorola, Compaq, Texas Instruments, Honeywell, Microsoft och Boeing. I fängelset existerar inga minimilöner och ersättningen för en veckas arbete kan nå upp till 1 dollar eller i bästa fall 35 – 90 cent / timme (med avdrag för reparation av eventuella materialskador, dagsböter o.dyl.) Avsaknaden av fackföreningar, strejker, sociala avgifter, sjukersättning o.a. skapar en nätt omsättning på runt 30 biljoner dollar / år. Förfaringssättet är alltså likvärdigt med hur IG Farben i det fascistiska Tyskland ställde en del av sin arbetskraft från Koncentrationsläger till förfogande för andra företag,”
  Detta ville även Reinfeldt genomföra i Sverige 2002.

  Det märkliga är att nu räknar man med 70 000 flyktingar ska komma in till Sverige 2014
  Då visas en enorm empati. Förmodligen för att storföretag och råa kapitalister ser hur dessa kan dumpa löner, jobba ”gratis” och hur de därmed kan pressa svenskar i svag ställning än mer. till att underkasta sig. Samtidigt som de med ägande av ex: boende kan se sina bostäder stiga än mer i pris samtidigt som Flyktingar och invandrare får bo i fallfärdiga rivningsklara bostäder.

  Man hör aldrig Reinfeldt skandera om kostnader om hur många som kommer och ska leva på bidrag. När han före valet 2006 talade om 150 som förtidspensionerades varje dag betydde det 54000 per år. Sanningen var att Reinfeldt ljög det förtidspensionerades aldrig mer än max 50-55 per dag under en viss period. Detta för att det var billigare förtidspensionera folk en tid än att utge a-kassa.

  Varför ifrågasätts inte den enorma kostnad 70 000 flyktingar som ska komma hit.
  Var ska pengarna tas samtidigt som 15 miljarder ska ges till sänkta skatter för de med välordnat liv. Sanningen är att det blir de svagaste grupperna som får notan.
  Detta medan makten ökar för råkapitalisterna som därmed ser möjligheten skapa mer kaos för att därigenom ta för sig ännu mer.

%d bloggare gillar detta: