LOV = underfinansierat valfrihetssystem


SVT har tagit del av en studie om hur Lagen om valfrihetssystem (LOV) har fungerat i tre mellanstora svenska städer. Annette Thörnquist, Stockholms universitet, beskriver i studien att …

Resultaten visar bland annat att kundvalsmodellen, liksom systemet för ersättning till utförarna, medför strukturellt inbyggda risker för osäkra anställningar, låg bemanning och arbetsmiljöproblem. Från kommunernas sida betonas dock att anställnings- och arbetsförhållanden principiellt sett är en fråga mellan arbetsmarknadens parter.

Studien visar också att många små aktörer på denna kvasimarknad saknar kollektivavtal och i vissa fall konkurrerar med låga löner och usla arbetsvillkor. Bland annat används deltagare i Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsprogram som billig arbetskraft. I många fall drabbas arbetare med utländsk bakgrund, eftersom utförarna ofta använder språk, kultur och etnicitet som konkurrensfördel.

Tidningen Kommunalarbetaren har beskrivit vad LOV har fått för effekter. Större företag som valt att teckna kollektivavtal har lämnat de kommuner där den ersättning man får inte täcker de kostnader man har. Den kommunala hemtjänsten går med stora underskott eftersom den ersättning de får heller inte täcker kostnaderna.

Det är de anställda som får betala priset för att kommunerna vill sänka kostnaderna för sin hemtjänstverksamhet. De tvingas att arbeta till allt mer osäkra villkor och deltider. I de fall arbetsgivaren inte har kollektivavtal riskerar de att stå utan tjänstepension och övriga förmåner som avtalet innebär.

Genom aktiva politiska val driver man på för sämre anställnings- och arbetsvillkor bland de människor som ska vårda de människor som behöver mest stöd. Man kan inte hävda att det endast är den enskilde arbetsgivarens ansvar att se till arbetsvillkoren. Kommunerna väljer själva hur de vill prissätta de tjänster man upphandlar. Det borde inte vara särskilt svårt för kommunerna att räkna ut hur en rimlig ersättning borde sättas.

Länkar: SVT, SVT, ka.se, dagens arena

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 25 november, 2013, in Fackliga frågor, Politiska funderingar and tagged , , , . Bookmark the permalink. 1 kommentar.

 1. Tiderna förändras verkligen och likaså attityder.
  Moderaterna , eller Reinfeldt påstod 150 förtidspensionerades i Sverige varje dag. Siffran var i.o.f sig felaktig.
  Den rätta siffran när det var som högst var väl ca: 55 per dag.
  Detta gjorde han till ett stort propagandanummer för att få utförsäkra sjuka.
  Där man sedan i media kunde läsa tusentalet artiklar om utförsäkrade som led eller t.o.m begick självmord.

  Tar man 150 ggr 360 dgr så blir det alltså 54000.per år som Reinfeldt påstod förtidspensionerades, vilket han skanderade med högt tonläge.
  Detta påstod han då skulle knäcka Sveriges ekonomi .

  Idag läser man att asylsökande väntas öka kraftigt
  i år kan det komma upp till 69000 asylsökande.

  Tydligen så har man råd till detta.

  Men man hade inte råd ge sjuka, som slitit ut sig på arbetsplatser en förtidspension där en slags ekonomisk av låg ersättningsmodell
  gjorde att de klarade vardagen.

  Nåt håller på bli oerhört fel i Sverige. Man har inte råd ta hand om sina egna medborgare men man har råd knäcka statsekonomin genom massinvandring. för att av detta skapa skattesänkningar för främst välbeställda.
  Istället ser vi hur Kommuner, Landsting tvingas höja skatter.
  Vilket drabbar de svagaste grupperna. Men även de svagaste Kommunerna och landstingen.
  Samtidigt som 218 kommuner av 290 höjt skatterna sedan 2006 så har staten plundrats på 140 miljarder varje år. Samma sker med Landstingen där de tvingas höja skatterna.
  Men samtidigt öses miljarder till Landsting och Kommuner i Stockholms omnejd .

  Anledning till denna massinvandring är att pressa ner låglöner för det gynnar nämligen den råa kapitalismen bäst. Idag kan arbetsgivare snart sagt få gratis arbetskraft.

  Än bättre lär detta bli när privata fängelser skapas.
  Då får företag helt gratis arbetskraft och fängelsebranchen kommer uppleva en enorm tillväxt.
  Så sker redan i USA:

%d bloggare gillar detta: