Mörkar regeringen om visstid?


Svenska Dagbladet skriver i en artikel om hur den svenska regeringen agerat i sina kontakter med EU-kommissionen gällande frågan om visstidsanställningar. TCO har ju anmält Sverige till EU för att inte korrekt ha infört EU:s visstidsdirektiv.

Regeringen gjorde efter påstötningar från EU-kommissionen ett par halvhjärtade försök att reformera den svenska lagstiftningen. Efter den andra rundan med remissvar valde regeringen att inte lägga något förslag om förändrad lagstiftning. Man valde hållningen att allt är väl med den svenska lagstiftningen och att det inte förekommer något missbruk med visstidsanställningar.

EU-kommissionen överväger nu att stämma den svenska staten inför EU-domstolen. Det är klart att det skulle innebära en prestigeförlust för den borgerliga regeringen. Särskilt under ett valår där flera regeringspartier har stora problem i opinionsundersökningarna. Denna fråga är viktig bland stora väljargrupper och skulle förstås försämra chanserna för regeringen att bli omvald.

Regeringen har genom Katarina Areskoug (Fredrik Reinfeldts statssekreterare) skickat ett mail till Europeiska kommissionens ordförande Manuel Barrosos stabschef Johannes Leitenberger. Hon skriver, bland annat, att …

… Arbetsmarknadsdepartementet tänker initiera en grundlig analys av frågan och involvera arbetsmarknadens parter.

Det är högst oklart vad det för analys man tänker sig att genomföra. Det finns heller inga formella besluta tagna i frågan.

Meddelandet, som skickades för ett par månader sedan, har besvarats av EU. Svaret har dock sekretessbelagts av hänsyn till att ”Sveriges mellanfolkliga förbindelser eller på annat sätt skada landet om uppgifterna röjs.”

Artikelförfattaren frågar sig om inte regeringen verkar ägna sig åt att förhala behandlingen av denna fråga. Det känns verkligen som en rimlig fundering.

Fler som skrivit: Samuel Engblom

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 21 november, 2013, i Arbetsmarknadspolitik, EU, Fackliga frågor och märkt , , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Mörkar regeringen om visstid?.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: