Lånar ej till sänkt skatt


Nådiga luntan

På Svenska Dagbladets debattsida formerades igår de två politiska blockens utgångspunkter inför riksdagens debatt om höstbudgeten.

Företrädare för de tre röd-gröna partierna meddelade att man motsätter sig den borgerliga regeringens förslag till skattesänkningar. De menar att den borgerliga regeringen finansierar sina skattesänkningar genom att öka statsskulden. Regeringens förslag innebär att man prioriterar skattesänkningar framför viktiga satsningar på den gemensamma välfärden. De skriver att …

Regeringen lägger 10 gånger så mycket pengar på att låna till skattesänkningar som på att investera i jobb. Regeringen lägger 20 gånger så mycket på att låna till skattesänkningar som på att investera i en bättre skola. Och regeringen lägger 100 gånger så mycket på att låna till skattesänkningar som på att investera i sjukvården. Så ser regeringens prioriteringar ut. Det är fel prioriteringar.

Företrädare för den borgerliga regeringen menar, å sin sida, att deras förslag till statsbudget är en expansiv sådan. De menar att ett femte jobbskatteavdrag innebär att 10.000 nya jobb skapas och att höjd brytpunkt för statlig skatt skulle innebära fler arbetade timmar. Om regeringens beräkningar skulle visa sig stämma (knappast någon annan än de själva tror på dem) så handlar det om väldigt dyra arbetstillfällen (12 mdr/10.000).

De återupprepar att de minsann kommer att formera ett gemensamt valmanifest och ställer det i motsats mot något annat okänt. De försöker skapa bilden av en politiskt splittrad opposition som inte skulle förmå skapa något gemensamt. Det handlar om en taktik som medborgarna har börjat syna och genomskåda.

Idag kommer de röd-gröna partierna att lägga ett initiativ i riksdagen för att förhindra en höjning av brytpunkten för statlig skatt. Det skulle innebära en förstärkning av statsbudgeten motsvarande tre miljarder kronor.

Det är tydligt att valrörelsen har börjat. Är det, måhända, den sista höstbudget på ett tag som de borgerliga partierna kommer att värka i genom Riksdagen?

Länkar: SvD, SvD, SVT, SvD, SvD, Ekot, di.se, dn.se, dagens arena, di.se, SvD, SVT

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 21 november, 2013, in Politiska funderingar. Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Lånar ej till sänkt skatt.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: