En havererad arbetsmarknadspolitik


Dagens arena rapporterar om att Arbetsförmedlingen åter har fått slut på pengar till utbildningar för deltagare i sysselsättningsfasen (FAS 3). Myndigheten larmade bara för en kort tid sedan att pengarna för sådana insatser var på väg att ta slut. Den borgerliga regeringen beslutade då (den 24/10) att i all sin godhet avsätta ytterligare 18 miljoner kronor för utbildningsinsatser.

Bara några veckor efter regeringens beslut är pengarna åter på upphällningen och man tvärbromsar därför utbildningsinsatser i FAS 3. Arbetsförmedlingen kommer inte att äska några ytterligare medel. Det är alldeles för sent för det säger man.

Ylva Johansson, vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet, säger att …

Det ger bilden av en havererad arbetsmarknadspolitik och att man tar beslut från dag till dag i viktiga frågor som handlar om utbildning för de som står längst från arbetsmarknaden.

Det har väl aldrig varit meningen att deltagare i FAS 3 skulle ägna sig särskilt mycket åt utbildning. Regeringen tvingades endast efter stark kritik införa en sådan möjlighet i det fall det kunde leda till en anställning.

Men visst har Ylva rätt i sitt uttalande. Denna grupp av arbetslösa – de som varit längst arbetslösa –  behöver mer stöd i form av utbildning för att kunna öka sina chanser till ett arbete.

Men eftersom de ändå varit arbetslösa så länge kanske det är rimligt att låta dem vänta ännu en tid? Eller hur tänker de ansvariga för arbetsmarknadspolitiken?

Jag tycker att det är rent för djävligt hur man hanterat denna fråga.

Länkar: dagens arenadagens arenadagens arenadagens arenadagens arenadagens arenadagens arena

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 21 november, 2013, in Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor and tagged , , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för En havererad arbetsmarknadspolitik.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: