Vilken roll ska Arbetsförmedlingen spela?


Bättre än sitt rykte?

I måndags publicerades ett debattinlägg undertecknat av Arbetsförmedlingens tillförordnade generaldirektör och företrädare för myndighetens fackliga organisationer. Inlägget är ganska självkritiskt. Debattörerna konstaterar att Arbetsförmedlingen är en myndighet med litet förtroende från samhälle och de människor man är satta att hjälpa.

Men nu ska man, minsann, verka för en annan tingens ordning. Arbetsförmedlingen ska utveckla system som ska underlätta för arbetssökande och arbetsgivare att nå varandra. Vidare försvarar man sig emot påståendet att privata utförare skulle vara mer effektiva än Arbetsförmedlingen.

Det är ju gott och väl att Arbetsförmedlingen vill förbättra sitt rykte och att de väl vill utföra sitt arbete. Det har jag verkligen inget emot!

Men som jag ser det består Arbetsförmedlingens försämrade anseende i det uppdrag man fått sig tilldelat. Staten, genom regering och riksdag, har bestämt sig för att strama åt regelverket för de arbetslösa. Staten har allt mer skjutit över ansvaret till den enskilde att söka arbete. Arbetsförmedlingen är inte längre den förmedlare av arbeten de en gång (kanske) varit.

Myndighetens uppdrag har allt mer inneburit att granska de arbetssökandes jobbsökande aktiviteter. Arbetslösa som inte korrekt utför sin syssla skall därmed åthutas. Arbetsförmedlingens arbete och uppgift omgärdas allt mer av detaljerade regler och mål.

Därför bör besvikna medborgare vända sig till ansvarig minister (idag Elisabeth Svantesson) för de synpunkter man kan ha. Det är den borgerliga regeringen som styr över dagens arbetsmarknadspolitik – inte de enskilda arbetsförmedlarna!

Länkar: SvD, Publikt, SVT, dn.se, di.se, dn.se, Arbetet, da.se

Fler som skrivit: Martin Moberg

Annonser

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 20 november, 2013, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor och märkt , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

 1. Målet är självklart sätta åt de arbetslösa, göra Arbetsförmedlingen ”omöjlig” för att därigenom privatisera .
  Hela nyliberalismens idé som Reinfeldt och hans anhang kör med är kaosvarianten.
  D.v.s plundra staten ge det som skattesänkningar för främst en överhet .

  Låta alla statliga ansvarsområden förfalla därigenom uppstår kritik som i sin tur lägger vägen öppen för förändringar som är privatiseringar.
  Därmed kan den svagare delen av befolkningen d.v.s den majoriteten förtrycker, allt mer nonchalera den gruppen som där ger upphov till att dessa tvingas allt mer in i fattigdom , misär, självmord, och brottslighet.

  När så har skett eller sker är nästa mål privatisera fängelser.
  ( Reinfeldt föreslog redan 2002 privatisering av fångvården, men läget var opassande i.o.m först måste socialförsäkringar förstöras, vilket nu skett)
  Privata fängelser kan sedan utnyttja sina fångar till privata företag och av det tjäna pengar av en del av dessa Vinstpengar kan man sedan lobba för hårdare tag mot samhällets Utanförskap och av det fängsla allt fler.

  Gud förbjude låt oss få en mer vänsterinriktad politik innan så sker och att staten får större ansvar för både jobb och människors ekonmi och välmående.
  En svag stat leder till ett Samhälles undergång så enkelt är det.

%d bloggare gillar detta: