Mänskliga övergrepp i Qatar


Sepp Blatter skakar hand

I en aktuell rapport från Amnesty International avslöjas övergrepp mot fackliga och mänskliga rättigheter i Qatar. Rapporten presenteras en kort tid efter att FIFA:s ordförande Sepp Blatter efter ett besök i landet förklarat att Qatar är på rätt väg i hanteringen de arbetsrättsliga förhållandena.

FIFA har ju beslutat att Qatar ska få vara värd för fotbolls-VM (för män) 2022. Landet har därför dragit igång flera byggnadsprojekt för de kommande matcherna. Anläggningarna byggs av migrerande arbetare från Asien. De arbetar under villkor som de flesta av oss i Sverige knappast skulle acceptera.

ITUC (världsfacket) bedömer att upp till 4.000 arbetare kommer att avlida till följd av olyckor vid byggandet av matcharenorna. Amnestys rapport är ju inte den första som beskriver under vilka villkor som migrerande arbetare jobbar i Qatar.

Fotbollen är en sport som utövas över hela världen av både män och kvinnor. Många av dess utövare kommer ur enkla ursprung som har fått möjlighet att visa sin talang på planen. I den meningen är fotbollen en väldigt demokratisk form av idrott.

Qatar är motsatsen till detta. Det är långt ifrån ett demokratiskt land. Landets välstånd bygger på att utnytttja fattiga arbetare. Jag vill verkligen inte att fotbolls-VM ska genomföras i ett sådant land.

Du kan kräva att FIFA ändrar sitt beslut här och kräva bättre förhållanden för de arbetande här.

Länkar: SvD, Arbetet, di.se, di.se, Kollega

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 19 november, 2013, in Fackliga frågor and tagged , , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Mänskliga övergrepp i Qatar.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: