Lika barn leka bäst i bolagsstyrelsen


Kloner – eller lika barn … ?

Stiftelsen Allbright har granskat hur styrelserna i svenska bolag ser ut. Den kortfattade slutsatsen är att styrelserna kunde vara bestående av kopior av varandra. I rapporten ”Lika barn leka bäst” konstateras att …

  • 19 av 20 styrelseledamöter har en akademisk examen, kandidatexamen eller högre
  • 3 av 4 styrelseledamöter är ekonomer eller ingenjörer
  • 3 av 10 styrelseledamöter har gått på Handelshögskolan i Stockholm
  • 7 av 10 ledamöter har VD-erfarenhet
  • 17 av 20 ledamöter är av svensk härkomst
  • 3 av 10 nya valda ledamöter i år var kvinnor
  • 38 börsbolag har styrelser helt utan kvinnor

Sven Hagströmer, grundare av Allbright, säger att …

Om alla ska vara lika varandra så är det väldigt illa. Det är en massa klonade människor som sitter i styrelserna idag. En styrelse ska vara som en skuggregering med ungefär samma kompetenser som i en ledningsgrupp. Det har i alla fall fungerat bra i de bolag som jag sitter i.

Det är en ganska förkrossande kritik som framförs i denna rapport. Bilden man får är att det är en ganska liten krets av människor (företrädesvis av den manliga släktet) som sitter i varandras olika styrelser. De håller ihop och träffas i samma sociala sammanhang.

Det är kanske inte alldeles förvånande att ersättningarna till de högsta ledningarna har haft den utveckling som de haft de senaste åren. Tjänster och gentjänster?

Länkar: SvD, SVT, dn.se

Fler som skrivit: Ola Möller

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 19 november, 2013, in Jämställdhet and tagged , , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Lika barn leka bäst i bolagsstyrelsen.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: