Jimmy Åkesson agerar statsman


Utfryst

Svenska Dagbladet har intervjuat Jimmy Åkesson (SD). Diskussionen höll sig väl hövligt kring de dagsaktuella politiska frågor som berör SD. Jimmy menar att hans parti har påverkat svensk politik – om än inte i några större frågor.

Under intervjun passar han på att göra ett utspel i den aktuella debatten om vilka som kan bilda regering efter nästa års val. SD har ju idag en roll som potentiell vågmästare i riksdagen. Han erbjuder, ”generöst”, att …

Det här är en utsträckt hand från min sida. Jag säger nu: Om ni har problem med att prata om invandringspolitiken, så kan vi prata om något annat, helt förutsättningslöst. Om vi får en besvärlig parlamentarisk situation efter valet, så har vi ett gemensamt ansvar att lösa den. Det är min pragmatiska hållning.

Jimmy erbjuder sig inte att ändra ståndpunkt i partiets profilfråga. Det handlar endast om att för en kort stund dölja sina åsikter i förhoppningen att någon friare ska ställa frågan om samboskap. Jag vet inte om Jimmy verkligen inbillar sig att hans erbjudande ska betraktas seriöst.

De partier som markerat att man vill neutralisera SD:s roll som potentiell vågmästare gör det inte av några ytliga taktiska skäl. Det handlar faktiskt om att SD:s politik och ideologi är så främmande för dessa partier. De vill inte umgås med, ej heller bli beroende av deras uppfattning i aktuella frågor.

Jimmys utspel ska väl snarare ses som ett sätt att spela upp en offerroll gentemot de egna sympatisörerna.

Länkar: SvD, SVT, SVT, Ekot, SvD, di.se, dn.se, dn.se, Aftonbladet ledare, di.se, Aftonbladet kultur

Fler som skrivit: Johan Westerholm, Peter Högberg

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 17 november, 2013, in Politiska funderingar and tagged , , . Bookmark the permalink. 2 kommentarer.

 1. Det som skrämmer mig med dagens politiska läge är att två enpartier får sådant stort utrymme.
  Moderaterna som har endast skattesänkningar som agenda i sin politik.
  Men förträck med an massa retorik som kort sagt inte nbetyder nåt utan där det i botten vilar samma politik., Nämligen plundring från svaga grupper till välbeärgade grupper.

  Samma gäller med SD fast i en invandringsfientlig politik annars är det precis samma med SD. skattesänkningar och gynna de välbeställda under förtäckningen att Invandrare ska bort.

  Den politik som förs idag är så extrem jämfört med den politik som var så välvillig så väluppfostrad så moralisk i hänsyn , empati som fördes på 60-talet och en bit in på 70-talet.

  Men sedan dess och nyliberaliserigen som skedde sedan experimentet i Chile -73 håller på slå sönder inte bara Sverige utan hela Världen.

  Storföretag och rå kapitalism tar över där ingen hänsyn visas och där en liten procent är jättestora vinnare men resten av folket stora förlorare.
  Hur kan folket gå med på denna politik. Detta när det finns politik som fortfarande visar en mer empatisk sida.

%d bloggare gillar detta: