Åkesson gillar blockpolitik!


Gillar blockpolitik

Dagens Industri har diskuterat med Sverigedemokraternas partiledare. Diskussionen kretsade kring flera olika frågor. Bland annat diskuterades partiets roll som vågmästare i Riksdagen.

Partiledaren verkade ganska nöjd med den position som man har idag. Han verkade heller inte särskilt upprörd över den signal som Fredrik Reinfeldt meddelade häromdagen.

Det är klart att SD gärna har position som vågmästare i parlamentet. Det ger dem potentiellt ett större inflytande än vad deras röstetal annars skulle innebära. Samtidigt slipper de sitta i en regering och ta ett reellt ansvar för den förda politiken.

Socialdemokraternas ordförande Stefan Löfven vill i händelse av en borgerlig valförlust kunna bilda regering med tillräckligt parlamentariskt stöd för att neutralisera SD:s inflytande. Därför håller han öppet för att samarbeta med partier över dagens blockgränser.

Jan Björklund var snabb att avvisa sådana tankar. Fredrik Reinfeldts utspel handlade också primärt om att ge sken av alliansen som ett reellt politiskt alternativ. Frågan är förstås hur väl etablerat herrarnas tankar är i sina respektive partier. Om man ska tro Sydsvenska Dagbladet så verkar, åtminstone, Jan Björklunds hållning vara något ifrågasatt.

Jag utgår från att Fredriks och Jans hållning mest är att betrakta som taktik och ett spel för galleriet. Jag hoppas att, åtminstone, Folkpartiet inte kommer att medverka till att SD får ett ökat inflytande över den politik som förs i Riksdagen efter nästa års val.

Eller … ?

Länkar: di.se, sydsvenskan, SvD, dn.se, SVT

Fler som skrivit: Ulf Bjereld, Alliansfritt Sverige, Ola Möller

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 15 november, 2013, in Politiska funderingar and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Åkesson gillar blockpolitik!.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: