Statsministerns taktiserande


Svenska Dagbladet kommer att genomföra intervjuer med ledarna för de (idag) åtta riksdagspartierna. Den första intervjun har hållits med partiledaren för Moderaterna. Fredrik sade att han hoppas att hans parti ska återupprepa de röstetal man fick i 2010 års riksdagsval och att målet är att bilda en ny alliansregering.

Samtalet kom förstås även att handla om det rådande opinionsläget. Han hoppas att alliansregeringens siffror ska förbättras ju närmare valet man kommer. Det som kanske fått mest uppmärksamhet i intervjun är hans uttalande om regeringsbildning i händelse av en borgerlig valförlust.

Han låter antyda att man inte kommer att släppa fram en regering enbart bestående av (S) och (MP). Han menar att även Vänsterpartiet måste räknas in i den politiska opinionen.

De fyra allianspartierna har bundit fast sig vid sitt allianssamarbete. De har meddelat att de inte för allt i världen kan tänka sig ingå i en regering tillsammans med socialdemokrater. Nu handlar ju detta enbart om valtaktik. De försöker att ställa ett politiskt alternativ mot ett förment splittrat och otydligt.

Då känns det bara logiskt att Fredrik genom sitt ordval försöker skapa osäkerhet bland människor om hur en kommande regering kan komma att se ut. Vid en eventuell borgerlig valförlust där ett eller ett par av partierna förpassas ut ur riksdagen kan allt förändras. Ett sådant scenario skulle förmodligen innebära försvagade partiledare på jakt efter nya jobb.

Fredrik Reinfeldts ”besked” känns mer som ett tecken på att de borgerliga partierna ser förlustens beska framför sig. Kan de inte vinna debatten medelst egna politiska förslag väljer de att skapa otydlighet om ”motsidan” genom svartmålning och påståenden.

Fredrik Reinfeldt önskar cementera blockpolitiken i syfte att behålla makten. Det är hans kortsiktiga mål.

Länkar: SvDSvDSvDSvDSvD, dn.se, di.se, Fokus, Aftonbladet kultur

Fler som skrivit: Johan Westerholm, Markus Mattila, Ola Möller, Helle Klein

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 14 november, 2013, in Politiska funderingar and tagged , , , . Bookmark the permalink. 1 kommentar.

  1. Det finns ett socialistiskt block och ett icke socialistiskt block. Sedan har du Mp och Sd som flyter runt i smeten.

    Att partier i det icke socialistiska blocket skulle gå in i en regering med partier ur det socialistiska blocket kan du bara drömma om.

%d bloggare gillar detta: