Anställ utlandsfödda för att öka exporten


imageDagens Nyheter rapporterar om  en doktorsavhandling skriven av nationalekonomen Andreas Hatzigeorgiou. Han har tillsammans med Magnus Lodefalk (Örebro universitet) studerat 12.000 svenska tillverkningsföretag som under åren 1998 till 2007 handlade med drygt 170 länder.

De har funnit att den svenska exporten gynnas av invandringen.  Andreas säger till tidningen att …

Om man tittar på Sverige som helhet så kan en invandring på tio procent ge upp till 4,5 procent högre export till invandrares hemländer. En betydande siffra. Samtidigt ser vi att för varje utlandsfödd som ett svenskt tillverkningsföretag anställer så ökar exporten till den personens hemland med närmare en procent.

Han säger vidare att effekten blir bäst när det gäller nyanlända invandrare till Sverige. De besitter ju fortfarande kontakter i sina hemländer som de kan utnyttja. Han säger även att utbildningsnivån har en påverkan.

Det är verkligen spännande slutsatser som Andreas kommit fram till. Det visar att allt inte behöver vara mörker och elände med invandring till Sverige.

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 12 november, 2013, in Politiska funderingar and tagged , , . Bookmark the permalink. 1 kommentar.

  1. Nu tolkar du dom fan läser bibeln. Läs rapporten och inte vinklade TT telegram. Detta gäller för det första innan 2007. För det andra gäller det högutbildade invandrare i nyckelpositioner.
    Inte analfabeter från Somalia eller Afgahnistan.

%d bloggare gillar detta: