Ett misslyckande för regeringens jobbpolitik


Inför gårdagens frågestund med statsministern i Riksdagen publicerades ett debattinlägg undertecknat av Mikael Damberg och Ilmar Reepalu. Herrarna går i inlägget till storms emot den borgerliga arbetsmarknadspolitiken. De skriver att man låtit Riksdages utredningstjänst undersöka utvecklingen av försörjningsstöd i de svenska kommunerna.

Resultatet visar att en majoritet av kommunerna under de borgerliga regeringsåren fått ökade kostnader för försörjningsstöd. Det visar sig vidare att den viktigaste anledningen till detta är att försörjningsstödsmottagarna är arbetslösa. Mikael och Ilmar säger att de människor som lever på försörjningsstöd gör det under allt längre perioder.

Debattörerna menar att denna övervältring från staten på kommunerna innebär att dessa får allt mindre resurser till andra viktiga ändamål. Mikael och Ilmar redovisar sedan vilka politiska initiativ som socialdemokraterna vill göra för att vända utvecklingen.

Carl B Hamilton (FP) var snabb att replikera på de socialdemokratiska politikerna. Han menar att i praktiken har de människor som lever på försörjningsstöd blivit färre och att det knappast är något märkvärdigt med att fler arbetslösa lever på försörjningsstöd under en lågkonjunktur. Med tanke på att den borgerliga regeringen har stramat åt regelverket i arbetsmarknadsförsäkringen kan jag hålla med om det. Det har ju både blivit svårare att kvalificera sig för ersättning från försäkringen och det går fortare att bli utförsäkrad. Att sedan den ersättning en arbetslös erhåller är kraftigt urvattnad underlättar ju knappast saken.

Det är en tydlig skillnad mellan den borgerliga regeringen och socialdemokraterna när det gäller synen på arbetsmarknad. Regeringens reformer har knappast påverkat arbetslösheten alls. Deras politik har snarare lett till att arbetsgivarna har allt svårare att hitta kompetens arbetskraft. Då hjälper det inte att göra det billigare att anställa i vissa branscher.

De socialdemokratiska initiativen syftar till att komma till rätta med det.

Länkar: DN Debatt, DN Debatt, SvD

Fler som skrivit: Monica Green, Alliansfritt Sverige, Martin Moberg, Johan Westerholm, Leine Johansson

Industribloggare: Leine JohanssonLeine Johansson

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 8 november, 2013, in Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor and tagged , , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Ett misslyckande för regeringens jobbpolitik.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: