Fotbolls-VM utan samvete i Qatar


Rerun the vote!

En artikel i Svenska Dagbladet berättar om under vilka villkor som nepalesiska arbetar under i Qatar. De luras att låna pengar för att kunna resa till Qatar för arbete i landet. Journalisten har träffat arbetare som inte får ut lön och vars pass är inlåsta av det företag som tagit dem till landet.

Det handlar om migrerande arbetare som exploateras på det mest hänsynslösa sätt. De arbetar under ett sponsorsystem kallat kafala. Tidningen skriver att …

Svettiga, hungriga och utfattiga trängs de utanför Nepals ambassad, en timmes resa från Dohas flashiga centrum. De är byggnadsarbetare som inte fått ut sina löner på månader. Först blev de lurade hemma i Nepal av firmor som fick dem att sätta sig i skuld eller sälja jord för att ta jobb i Qatar. Här arbetar de med att bygga upp världens rikaste land per capita. Målet för Qatar är allt ska vara färdigt när landet står värd för fotbolls-VM 2022. Men de som hamnat i slavarbetets fälla har inte ens tillgång till sina resehandlingar.

Världsfacket bedömer att upp till så många som 4.000 arbetare kan komma att avlida för att bygga de anläggningar där fotbolls-VM ska spelas 2022. Det smakar verkligen illa att FIFA har beslutat att ge ett sådant land möjlighet att arrangera ett så stort evenemang.

Det bedrivs en kampanj för att förmå FIFA att ta tillbaka sitt beslut. På webplatsen www.rerunthevote.org kan du stödja denna ambition. På act.equaltimes.org/  kan du kräva fackliga rättigheter för de som arbetar i Qatar.

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 7 november, 2013, in Fackliga frågor and tagged , , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Fotbolls-VM utan samvete i Qatar.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: