Drabbas LO-grupperna värst?


Ledamoten i Sveriges Riksdag, Jan Ericson (M), går i ett debattinlägg till storms emot LO. Han säger bland annat att …

LO:s medlemmar drabbas hårdare än kanske någon annan grupp av de rödgrönas politik genom ökad arbetslöshet, mindre pengar i plånboken och högre priser efter skattepåslag. På punkt efter punkt slår den rödgröna politiken direkt mot jobben. Hur många jobb är egentligen LO-ledningen villiga att offra för att till varje pris hjälpa Socialdemokraterna till makten?

Jan Ericson pratar vackert om hur bra den borgerliga politiken har varit för LO:s medlemsgrupper. Han räknar upp ett antal, enligt honom, goda saker som regeringen gjort. Hit hör sådant som RUT-avdrag, halverad restaurangmoms, subventionerade sociala avgifter. Allt sådant som han menar har skapat jobb.

Jag vet inte …

Det är klart att Jan Ericson som aktiv moderat politiker försvarar den politik hans parti står för. Det är ju inget konstigt i sig. Men det är ändå litet magstarkt att påstå att den borgerliga politiken särskilt har gynnat medlemmar i LO:s medlemsförbund.

Han glömmer ju att tala om att särskilt LO:s medlemsgrupper har betalat en högre avgift för medlemskap i a-kassa. Arbetslösheten har under de borgerliga regeringsåren varit särskilt hög bland LO-förbundens medlemmar. Vad jag vet så är det endast regeringen själv som påstår att sänkt restaurangmoms och halverade sociala avgifter ska ha skapat arbetstillfällen. De åtgärderna är utanför regeringskretsen högst ifrågasatta.

Vidare har de arbetslösa medlemmarna i LO-förbund särskilt drabbats av den låga ersättningen vid arbetslöshet. De har i mindre grad kunnat kompensera sig med en inkomstförsäkring. De som har haft en sådan har ju fått finansiera den genom sitt medlemskap i en facklig organisation.

Det är vidare LO-gruppernas barn som i högre grad är förlorare i dagens skola.

Det är kanske inte att förundra sig över att LO-förbundens medlemmar vill ha en annan regering efter nästa års val.

Länkar: Aftonbladet debatt, Arbetet

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 7 november, 2013, in Fackliga frågor, Politiska funderingar and tagged , , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Drabbas LO-grupperna värst?.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: