Agera mot exploatering och människohandel


Igår kväll hittade jag ett intressant, några dagar gammalt, debattinlägg. Det är undertecknat av docent Charlotta Hedberg, forskare Anniina Jokinen och doktorand Louisa Vogiazides som resonerar om hur dagens migrationspolitik kan leda till exploatering och handel med utsatta människor.

Debattörerna skriver att i branscher där arbetare exploateras ligger det nära till hands att människohandel förekommer. De berättar att den Internationella arbetsorganisationen (ILO) har tagit fram ett antal kriterier för att definiera arbetsrelaterad människohandel. När forskarna applicerar dessa kriterier på den svenska bärbranschen och restaurangbranschen ser de tydligt hur de är karaktäriserade av exploatering, gränsande till människohandel.

De beskriver i sitt inlägg hur detta kan se ut i de berörda branscherna. De vill att man i Sverige agerar för att minimera ett exploaterande av migrerande arbetskraften. De säger …

Det är därför hög tid att svensk migrationspolitik som riktar sig till arbetskraftsinvandring tar situationen på allvar och agerar mot exploatering och människohandel. För att komma tillrätta med problemen är det viktigt att de diskussioner som förs på politiskt håll om efterkontroller av utfärdade arbetstillstånd genomförs och att utfärdade arbetserbjudanden bör vara juridiskt bindande. Myndigheter bör också få utökat mandat för att arbeta mot exploatering och ökad samverkan bör ske mellan myndigheter såväl på ett nationellt som på ett internationellt plan.

 Förslagen synes mig fullt rimliga att genomföra. Det som saknas är ju tyvärr politisk vilja nog att genomföra det som debattörerna föreslår.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 7 november, 2013, i Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Agera mot exploatering och människohandel.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: