Då fick Björklund sin lärlingsutbilding


Lärlingar fordom

Det har bland ett par av regeringspartierna funnits en våt dröm om att få införa lärlingsutbildningar av tysk typ i Sverige. Man har hoppats på att detta ska vara en enastående lösning på ungdomars arbetslöshet. Nu föreslår den borgerliga regeringen en ny form av anställning – gymnasielärlingsanställning – för att möjliggöra en utveckling för fler utbildningar i samarbete skola och näringsliv.

Jan Björklund hoppas också att möjligheten att få tjäna litet pengar ska locka fler elever att söka yrkesinriktade utbildningar. Idag är ju verkligheten det omvända. Efter att den borgerliga majoriteten beslutat att yrkesinriktade gymnasieprogram inte längre ska ge högskolebehörighet har ansökningen minskat kraftigt.

Jag har verkligen inget emot att gymnasieutbildning sker i nära samarbete mellan skola och det omgivande näringslivet. Det innebär att utbildningens teoretiska och praktiska inslag blir tydligare och lättare att förstå när man befinner sig på praktik på en arbetsplats. Det innebär också goda möjligheter att få visa upp sig för en potentiell arbetsgivare.

Den borgerliga regeringen har dock en syn på att inte alla elever ska gå på högskola och att man vill ”befria” vissa elever från tvånget av teoretiska studieinslag. Genom denna kombination hoppas man att fler elever ska lämna gymnasieskolan med godkända betyg.

Problemet med denna syn är att den arbetsmarknad de vill se inte finns. Det är de unga människor som saknar fullständiga betyg från gymnasieskolan som har högst arbetslöshet. De enkla jobben finns inte.

För industrin är det högst bekymmerssamt att allt färre elever söker till de yrkesprogram som leder till industrijobb. Regeringens omläggning av utbildningarna skapar långsiktiga problem för den svenska industrin. Parterna inom industrin har tillsammans skapat konceptet med ”TeknikCollege” som ett sätt att stimulera fram bättre utbildningar med mer kvalificerat innehåll.

Utbildningsministern har till slut förstått industrins behov och har beslutat att tillsammans med arbetsmarknadens parter skapa en mer kvalificerad utbildning som förhoppningsvis ska locka fler sökande. Samtidigt har parterna skrivit avtal om yrkesintroduktion för att ge ungdomar som saknar relevant yrkesutbildning för industrin en väg till arbete. I denna form kombineras teoretiska studier med avlönat arbete.

Nu krånglar regeringen till det med sitt förslag. Redan idag är det många som konkurrerar om arbetsgivarnas intresse när det gäller arbetsplatsförlagd utbildning. Det kan därför bli svårt att få fram de lärlingsplatser man hoppas på. Vidare finns en risk för inlåsning till en arbetsplats och typ av arbete genom lärlingsanställningen. Det vore bättre att satsa på utbildningar som ger både bredd och djup så att man har fler valmöjligheter.

Men jag kanske bara målar fan på väggen? Det lär väl visa vart det tar vägen.

Länkar: Arbetet, Hotellrevyn, di.se, SvD

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 6 november, 2013, i Fackliga frågor, Utbildningspolitik och märkt , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Då fick Björklund sin lärlingsutbilding.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: