Ett slag mot demokratin


Diskussion – demokratins grund

Natten till igår blev en fritidspolitiker, Liza Jonsson (ordförande för Barn- och utbildningsnämnden i Nordmalings kommun), uppsökt i sitt hem och blev där misshandlad. Bakgrunden till händelsen ska tydligen vara att kommunen måste dra ned på kostnaderna för skolan. Det är en fruktansvärd händelse – framför allt för Liza – men även för demokratin och det öppna samhälle vi vill ha.

Den svenska demokratin har byggt på att det ska vara nära mellan de politiskt aktiva och de medborgare som påverkas av de politiska besluten. Det får inte vara svårt för medborgarna att komma i kontakt med de politiska makthavarna för att till dem framföra sina åsikter och synpunkter.

Det är dock viktigt att debatten mellan beslutande och påverkade kan ske i en atmosfär av respekt för varandra. Man behöver dock inte tycka om de förslag som diskuteras. Men det verkar som om denna respekt håller på att försvinna. Allt fler politiskt aktiva utsätts för muntliga och skriftliga hot. Ibland sker som sådant som i Nordmaling.

Sådant försvårar förstås möjligheten att möta de politiskt aktiva. Många politiskt aktiva avstår från att besluta i frågor där de upplever att hot kan förekomma, många avstår helt och hållet från att engagera sig i politiska förtroendeuppdrag. Detta tillsammans innebär ett hot mot det demokratiska system som vi har i Sverige.

Jag känner med Liza Jonsson. Jag hoppas att hon kan få styrka och stöd av sin omgivning. Det behövs fler personer som hon – inte färre. Vi behöver människor som på sin fritid engagerar sig i sitt samhälles viktiga frågor. Det är viktigt att dessa människor kan göra detta i trygghet och i förvissning om att de kan möta andra människor för att diskutera och utbyta åsikter.

Länkar: vk.se, SvD, dn.se, dn.se, Ekot, SvD, dn.se, Västerbottens-nytt, Aftonbladet

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 1 november, 2013, in Politiska funderingar and tagged , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Ett slag mot demokratin.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: