Tystnadens strategi


Borgerlig fraternisering

I vintras träffades regeringspartiernas partiledare i Annie Lööfs bostad i Maramö. Det var väl ett tafatt försök att återuppleva den magiska stunden hos Maud Olovsson då ”alliansen” föddes.

I Maramö samlades även den journalistiska eliten för att begapa huru partiledarna grillade korv och utbringade plattityder inför kameror och mikrofoner.

Det mest konkreta utfallet av sammankomsten var väl bildandet av ett antal arbetsgrupper med uppdrag att lägga grunderna för en gemensam valplattform.

Inför de föregående valen har denna process med arbetsgrupper skett ganska öppet och måhända litet spretigt. Denna gång kommer partiledningarna att hålla hårdare kontroll på de tankar som grupperna producerar. Arbetsgrupperna ska rapportera direkt till partiledarna.

Det är klart att allianspartierna själva väljer hur de vill lägga upp sitt arbete. Jag brukar oftast inte ha några synpunkter på sådant. Men onekligen känns det som om partiernas förändrade arbetsmetod säger något om det kommande valets betydelse.

Det går inte att undvika att misstänka att de borgerliga partiledningarna denna gång känner en större oro inför den kommande valrörelsen. Därför vill man ha bättre kontroll för att hålla i den strategi som man hoppas ska leda till omval.

De hårdare nyporna från partiledningarna har tydligast påverkat Moderaternas partikansli. Ett flertal personer har sökt sig därifrån till andra utmaningar och arbeten.

Att regeringspartierna har stora problem är ju ganska oomtvistat. Det betyder förstås inte att valrörelsen därmed redan är förlorad för dem. Fortfarande måste den politiska oppositionen formulera ett politiskt alternativ som attraherar tillräckligt många röstande för att leda till ett regeringsskifte.

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 31 oktober, 2013, in Politiska funderingar. Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Tystnadens strategi.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: